Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

NE JUCĂM CU FOCUL – Omenirea este foarte aproape de crearea ADN-ului artificial

Publicat cu

pe

Ce ar aduce mai repede sfârșitul lumii: inteligența artificială scăpată de sub control sau organismele cu ADN artificial, intenționat sau accidental transformate în exterminatori ai speciei umane?

ADN-ul este elementul de bază al vieții, iar alfabetul genetic cuprinde doar patru litere sau nucleotide. Aceste blocuri biochimice cuprind toate tipurile de ADN, iar oamenii de știință s-au întrebat de mult dacă ar fi posibilă crearea unui ADN artificial funcțional. Ei bine, o descoperire recentă ar putea oferi în sfârșit răspunsul.

Publicată în revista Nature Communications, lucrarea științifică semnată de un genetician pe nume Dong Wang arată că oamenii de știință ar putea să creeze noi medicamente țintite pentru vindecarea anumitor boli apelând la microorganisme cu ADN artificial, proiectate pentru a îndeplini un anume scop, cum ar fi să creeze proteine ​​personalizate pentru a viza anumite boli dificil de combătut prin metode convenționale.

Spre exemplu, ar putea fi dezvoltate microorganisme care să ucidă în mod sistematic celulele canceroase, sau să le marcheze cu proteine care să declanșeze sistemul imunitar al pacientului. Odată ce scopul este îndeplinit, organismele preprogramate să se autodistrugă dispar automat din corpul pacientului.

Dar de aici se deschide o veritabilă cutie a Pandorei, tehnologia putând fi la fel de ușor adaptată pentru crearea de arme biologice, care să atace anumite etnii sau categorii demografice, precizează zonait.ro.

Cercetătorii mai susțin și că sistemul care guvernează ADN-ul este atât de eficient, încât imitarea acestuia ar putea ajuta, de asemenea, să ne asigurăm că nu apar greșeli grave în transcriere sau traducere. Altfel spus, ar putea fi dezvoltate mașinării biologice extrem de eficiente care să sintetizeze proteine/medicamente foarte dificil de obținut în condiții de laborator.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate