Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Nemulțumiri la Anghel Saligny. Despre ce este vorba

Publicat cu

pe

Conducerea Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” Baia Mare trage un semnal de alarmă cu privire la situația în care se află unele unități de învățământ care ar putea avea un procent de promovabilitate la Bacalaureat mult mai bun dacă nu ar exista promoțiile anterioare. Problema este că cei din promoțiile anterioare de cele mai multe ori se prezintă la examen nepregătiți și evident că nu trec examenul. Asta deși li se oferă posibilitatea de a se pregăti pentru acest examen.

„Am și din aceștia, e șofer prin străinătate și vrea să ia Bacul. Se înscrie și nici nu se prezintă sau se prezintă și ia un 1 sau 2 și acela mie imi este inclus în procent când se face calculul final, dar nu este corect. Nu e corect să îmi rămână mie an de an, să îl tot trag după mine ani de zile. Colegiile naționale nu au serii anterioare, la ei toată lumea își ia Bacalaureatul. Când ne măsurăm procentul de promovabilitate, ca să fie comparația relevantă și să nu măsurăm mere cu pere, atunci ar trebui să ne referim numai la absolvenții din anul respectiv. Ori aici eu am peste 70%, mai exact 77,78% procent de promovabilitate după contestații (promoția curentă). Eu am niște bolovani pe care tot îi trag după mine. Nu am cum să intervin aici. Eu fac program de pregătire pentru Bacalaureat, nu vin la nicio pregătire. Și facem gratis totul. Nu se prezintă la nicio pregătire de BAC, dar pe mine mă tot trag în jos ani de zile. Eu am vrut doar să punctez acest lucru. Eu mă duc în sus, muncesc, am început de la 60%, iar acum am ajuns la peste 70%. Noi le recomandăm la cei din seriile anterioare, pregătire întâi și apoi înscriere la examen. Ori ei vin cu ideea că nu am timp de pregătire, că lucrez, am copil, vreau doar să dau BAC-ul și atât. E un stigmat pentru noi, nu sunem chiar așa de slabi cum ne văd unii. Noi avem și cu medii de 3 și 4 care intră la liceu, pentru că Ministerul le permite. Eu îl iau pe cel cu 3 sau 4, îl duc la un 7, 8, ia BAC-ul, dar Șincaiul, de exemplu, l-a luat de la 10 și l-o coborât la 9, și tot Șincaiul e cel bun. Nu e corect, mai ales pentru noi, ăștia, tehnicii. Mai ales că se dorește promovarea învățământului tehnic. La noi în Maramureș teoreticul e 60%, iar tehnicul e 40%, ori se dorește invers. Așa nu avem nicio șansă să creștem. La admitere vin cei mai slabi, ne dau în cap. Rata șomajului crește, specialiști nu avem, meseriași nu avem și batem pasul pe loc.

Eu mă raportez doar la școala noastră. Pe construcții suntem unici în Maramureș, nu mai are nimeni construcții. Anul acesta avem locul I la Olimpiadă, la națională. Farkas Ștefania e cea mai tare pe construcții din toată țara. Acolo discutăm de proiectare, pe partea de inginerie civilă fata e cea mai tare din țară. Anul viitor cred că va trebui noi să organizăm olimpiada la Construcții. Aici muncim de ne sar capacele și se poate vedea pe rezultatele avute. Învățământul tehnic trebuie dezvoltat, asta trebuie să înțeleagă lumea”, ne-a declarat Tudor Andrei Tămâian, directorul acestei unități de învățământ.

Ma spunem doar că din acest an școlar, Colegiul Tehnic Anghel Saligny propune 2 clase de învățământ DUAL, în parteneriat cu Taffo și Delgaz Grid

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate