Când vine vorba de salarii, angajații din Maramureș nu se dau în lături. Își cer drepturile și ajung să facă reclamații la Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului Maramureș. De altfel, undeva la 60% din totalul de reclamații primite în 2024 la ITM se referă la neacordarea salariilor.
Ce pot face angajații și care sunt sancțiunile pentru angajatori în astfel de cazuri ne spune Mircea Onea, purtătorul de cuvânt al ITM Maramureș: „Pe această speță în cursul semestrului I până acum s-au aplicat amenzi în valoare de 100.000 de lei. De contestat are dreptul oricine. În proporție de 60% cele mai multe dintre reclamațiile pe care le avem sunt pe neplata salariilor. Avem și aici două aspecte diferite. Neplata salariului la cât ne-am înțeles, unde noi nu putem face nimic, respectiv neplata salariului la data plecării, adică eu m-am dus azi și azi îmi trebuie banii, care iarăși nu se poate, pentru că vorbim de data stabilită prin contractul de muncă. Și mai avem și situația neplății salariilor, conform prevederilor legale”.
„Mai apar și alte lucruri aici, de genul angajatul a făcut vreo pagubă la angajator, aici fiind vorba mai ales de șoferi sau gestionari, deși nu au voie să îi rețină decât prin titlul executoriu. Deși poate au făcut boacăne, ei vin și reclamă la noi, noi mergem și verificăm și angajatorul este obligat să îi plătească omului banii. Noi dăm măsură, ori neîndeplinirea măsurii înseamnă amendă de 10.000 lei. Angajatorul are apoi posibilitatea să se îndrepte în instanță împotriva angajatului care i-a produs paguba, ori 90% dintre ei nu o fac, dar sunt și care o fac. Depinde și de valoarea pagubei produse de angajat. Alt gen de reclamații se referă la munca la negru, ore suplimentare neplătite, ore de noapte, neplata concediului medical, refuz eliberare adeverință de vechime, neplata concediului de odihnă, în sensul că la data încetării contractului de muncă i-au mai rămas zile de concediu neefectuate și atunci refuză să i le plătească.
Avem reclamații pe partea de Securitate și Sănătate în muncă, condiții de muncă, nerespectarea regulilor privind securitatea și sănătatea în muncă. Oamenii reclamă aceste condiții de muncă, am avut într-un semestru cam 20 de reclamații numai pe SSM”, a spus Mircea Onea, pentru 24news.ro.
Dragoș HOJDA