Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Noi monumente din România înscrise în patrimoniul UNESCO

Publicat cu

pe

România are din acest an noi monumente înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este vorba despre Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, realizat de Constantin Brâncuşi, şi Frontierele Imperiului Roman – Dacia. Acestea au au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, decizia fiind luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 46-a sa sesiune, de la New Delhi, India, ce se desfăşoară în perioada 21-31 iulie 2024.

„Dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” a fost redepus de către România în 2018, în urma eforturilor Guvernului României, după ce un prim dosar depus în 2013 a fost retras în 2015. Începând cu 2022, problematica a făcut obiectul unui grup de lucru interinstituţional iniţiat de Ministerul Afacerilor Externe în vederea coordonării eforturilor pentru susţinerea şi promovarea dosarelor naţionale la UNESCO.

„Calea Eroilor” este un ansamblu sculptural ridicat între anii 1937-1938, constituit treptat, mai întâi din Coloana fără Sfârşit, închinată eroilor căzuţi în 1916 pe malul Jiului şi Poarta Sărutului, care a fost desăvârşit cu Masa Tăcerii înconjurată de 12 scaune rotunde, completate de alte 30 de scaune cu tăblia pătrată, toate aşezate direct pe pământ, ca soclu natural. Opera sculpturală reprezintă un punct de cotitură în istoria artei moderne, în special a sculpturii monumentale moderne şi a artei publice.

Frontierele Imperiului Roman – Dacia reprezintă cea mai complexă nominalizare pentru Lista Patrimoniului Mondial pregătită până acum de România. Dosarul depus în 2023 conţine 285 de componente – castre legionare şi castre auxiliare cu aşezări civile, castre de marş (temporare) şi turnuri, propuse individual sau în grupuri care includ şi alte elemente de fortificaţie – distribuite de-a lungul a peste 1.000 de kilometri, în 123 de unităţi administrativ-teritoriale, respectiv în 16 judeţe ale României”, a anunțat Guvernul României.

Vă reamintim că noile înscrieri se alătură deja celor deja existente în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Aici avem Delta Dunării (1991), Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993, 2010), Mânăstirea Hurezi (1993), Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei (1999), Centrul Istoric Sighişoara (1999), Biserici de lemn din Maramureş (1999), Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei (2017) şi Peisajul cultural minier Roşia Montană (2021).

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo