Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

NU E BINE – Numărul de ferme din UE a scăzut cu 5,3 milioane unități în 2020 comparativ cu 2005

Publicat cu

pe

În 2020, în Uniunea Europeană erau 9,1 milioane de ferme, cu 5,3 milioane mai puține decât în 2005 (echivalentul unui declin de aproximativ 37%), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Fermele pot fi clasificate în funcție de activitățile care domină veniturile agricole. Unele ferme obțin venituri de pe urma diverselor activități (ferme mixte), altele în principal de pe urma culturilor sau a animalelor. Fermele specializate sunt cele în care o activitate reprezintă cel puțin două treimi din producția totală standard a fermei, scrie Agerpres.

Deși, în 2020, erau mai puține ferme în UE din toate tipurile decât în 2005, scăderile la anumite tipuri de ferme au fost mai semnificative decât la altele. Astfel, au fost cu 2,6 milioane mai puține ferme mixte, cu 1,6 milioane mai puține ferme specializate în creșterea animalelor și cu 0,9 milioane mai puține ferme specializate în culturi.

În 2020, aproape trei cincimi (58%) dintre toate fermele din UE erau specializate în culturi, iar ușor peste o cincime (22%) din ferme erau specializate în creșterea animalelor, cel mai obișnuit tip fiind specializarea în produse lactate (5% din toate fermele), urmate de exploatații pentru creșterea și îngrășarea bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor și altor animale erbivore (fiecare cu 4%).

De asemenea, ușor sub o cincime (19%) din toate fermele din UE erau ferme mixte. În 2020, peste jumătate (52%) din suprafața agricolă utilizată (UAA) din UE era la ferme specializate în culturi, aproximativ o treime (33%) la ferme specializate în creșterea animalelor, iar restul la ferme mixte (15%).

Cea mai ridicată pondere a fermelor din UE specializate în culturi se înregistrează în multe state din Europa de Est, cum ar fi Bulgaria (73%), Ungaria (72%) și România (67%), precum și în țările mediteraneene, cum ar fi Grecia (74%), Malta (63%) și Croația (61%).

Aceste evoluții reflectă condițiile favorabile pentru creșterea anumitor tipuri de cereale, fructe și/sau măsline. Ferme specializate în creșterea animalelor sunt dominante în câteva țări din nord-vestul Europei, cum ar fi Luxemburg (82% din toate fermele), Irlanda (79%) și Țările de Jos (58%).

Actualitate

YHP Logo