Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

NU E PĂCĂLEALĂ – De la 1 aprilie cotația IRCC va scădea ușor

Publicat cu

pe

Românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă, vor vedea o ușoară reducere a ratelor lor. Începând cu 1 aprilie, Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) va înregistra o ușoară scădere. În același timp, tot mai mulți clienți ai băncilor, aflați în dificultăți financiare, au reușit să obțină eliminarea unor comisioane sau trecerea la dobândă fixă prin intermediul negocierilor.

De la 1 aprilie, IRCC va scădea de la nivelul actual de 5,97% la 5,90%. Aceasta reprezintă prima scădere a IRCC în ultimele luni. De exemplu, pentru un credit de tipul „Noua Casă”, în valoare de 50.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata ar urma să fie mai mică cu aproximativ 12 lei.

Economiștii au calculat că, pe baza cotațiilor actuale, IRCC ar putea să mai scadă la 5,83%, începând cu 1 iulie.

În plus, cotația indicelui ROBOR la 3 luni a cunoscut o scădere în ultima perioadă, apropiindu-se de cea a IRCC, ajungând la 6,07%, cel mai mic nivel din ultimul an și nouă luni.

Analista financiară Irina Chițu remarcă că, deși indicii bancari au înregistrat scăderi, acestea sunt foarte mici, iar dobânzile se așteaptă să rămână la aproximativ același nivel pe tot parcursul anului, conform estimărilor din începutul anului.

Între timp, sute de consumatori au solicitat ajutor la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar pentru a obține rate mai mici, prin negocieri cu băncile și instituțiile financiare non-bancare. De la începutul anului, instituțiile de credit au aprobat 140 de dosare, mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Liviu Fenoghen, directorul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar, explică că aceste negocieri pot duce la eliminarea sau reducerea comisioanelor, scăderea ratei de dobândă sau ajustări inclusiv din principal, în funcție de nevoile fiecărui consumator. Procedura este gratuită și durează, în medie, o lună.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo