Connect with us
Descarcă aplicația

ADMINISTRATIE

NU FUNCȚIONEAZĂ – ​Taxe mai mari, încasări mai mici

Publicat cu

pe

Creșterea taxelor nu înseamnă și creșterea încasărilor. Statul a mărit taxarea la acool, anul trecut, prin Ordonanța creșterilor de taxe (16/2022) în speranța de a încasa mai mulți bani. S-a întâmplat pe dos, au scăzut veniturile în urma majorării accizei.

“Încasările la bugetul de stat din acciza la alcool etilic au scăzut cu 2,6% în primele 6 luni ale anului 2023 comparativ cu perioada similară din 2022 (de la 379,46 milioane lei, la 369,68 milioane de lei), în pofida unei creșteri agregate de 11% a accizei în anul 2022”, se arată într-un comunicat al asociației Spirits România.

Conform sursei citate, costurile tot mai mari coroborate cu o taxare excesivă vor conduce la scăderea vânzărilor, micșorarea încasărilor la buget din TVA și impozit pe profit, cu posibile reduceri de personal în industrie.

Efectele negative se vor resimți atât la nivel economic cât și social, în condițiile în care este de așteptat ca noi majorări de taxe să ducă și la o creștere a consumului de băuturi alcoolice contrafăcute, cu efecte foarte grave pentru sănătatea consumatorilor.

Actualitate

YHP Logo