Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureș le reaminteşte celor care sacrifică porci în gospodărie pentru consum familial, să solicite înainte de sacrificarea acestora, vizita medicului veterinar pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu-şi pune sănătatea în pericol, respectiv asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.
Doar că de regulă acest lucru nu se întâmplă. Ori știm cu toții că sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave pentru sănătatea consumatorilor precum şi pentru creşterea riscului de difuzare a bolilor la animale sau de la animale la om.
„Carnea şi produsele din carne provenite de la porcul sacrificat în gospodărie, sunt interzise a fi comercializate. De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Deţinătorul animalelor are obligaţia de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, odată cu solicitarea efectuării examinării pentru Trichinella spp., sau în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naţionale de Date (B.N.D.).
În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubiţi de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat, înregistrat în BND şi aţi anunţat medicul veterinar imediat ce constataţi că animalul s-a îmbolnăvit. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării Trichinella spp. este obligatorie. Probele (de dimensiunea unei nuci) se recoltează din pilierii diafragmatici, limbă, musculatura intercostală, muşchii maseteri, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului.
Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar buletinul de analiză al examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi, cu menţiunea că, în acest caz, numărul câmpurilor care trebuie examinate este dublu faţă de porcii domestici”, anunță medicii veterinari.
Dragoș HOJDA