Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

OCOLUL SILVIC VIȘEU DE SUS – Peste 150 de arbori tăiați ilegal în Cantonul 21 Dosul Tăului

Publicat cu

pe

În data de 14 martie 2024, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Maramureş – Serviciul Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, au pus în executare un număr de 14 mandate de percheziţie domiciliară, emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Baia Mare, într-un dosar având ca obiect presupusa comitere a infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori, prevăzută de art. 107 alin. 11 lit. c din Legea nr. 46/2008, furt de arbori, prevăzută de art. 109 alin. 11 lit. c din Legea nr. 46/2008, folosire fără drept a dispozitivelor speciale de marcat sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare, prevăzută de art. 1071 alin. 1 din Legea nr. 46/2008 şi fals informatic, prevăzute de art. 325 Cod penal (două fapte), cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

În fapt, cercetările efectuate până în prezent au condus la suspiciunea rezonabilă că în perioada iunie-august 2023, respectiv octombrie-noiembrie 2023, în fondul forestier situat în Cantonul 21 Dosul Tăului, de pe raza Ocolului Silvic Vişeu de Sus, judeţul Maramureş, s-ar fi efectuat marcări ilegale de arbori, s-ar fi tăiat ilegal şi sustras un număr 151 arbori şi s-ar fi emis de către personalul silvic avize de însoţire a materialului lemnos pentru 43 arbori tăiaţi ilegal şi sustraşi, fiind consemnată în mod fals provenienţa acestora. Prin activităţile infracţionale a fost cauzat fondului forestier naţional un prejudiciu în valoare de 175.439,68 lei.

Percheziţiile au vizat identificarea şi ridicarea unor dispozitive speciale de marcare cu amprentă rotundă (ciocan de marcat) sau a unor dispozitive cu amprentă asemănătoare acestora (ţevi metalice), utilizate pentru efectuarea de marcări ilegale pe raza Cantonului 21 Dosul Tăului, ce pot constitui mijloace de probă, precum şi a unor cantităţi de masă lemnoasă provenite din tăieri ilegale efectuate pe raza acestui canton.

Organele de cercetare penală angrenate în aceste activităţi, cu sprijinul lucrătorilor silvici, au identificat şi inventariat cantitatea de 123,35 m3 material lemnos, urmând a se stabili provenienţa acesteia. De asemenea, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, dispozitive speciale de marcat, vopsele folosite în procedura de marcare şi înscrisuri în legătură cu activitatea infracţională.

foto arhivă

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate