Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Oile și caprele din Maramureș, sub supraveghere timp de 30 de zile

Publicat cu

pe

După pesta porcină la suine, acum avem pesta micilor rumegătoare. Vizate sunt de data aceasta oile și caprele, iar medicii veterinari din județ sunt în alertă.  Maramureșenii sunt îndemnați să anunțe orice caz de îmbolnăvire la aceste animale.

„Direcția Sanitar-Veterinară Maramureș, în acest moment nu are niciun focar sau niciun element clinic care să ne ducă în zona prezenței virusului pestei micilor rumegătoare. Efectivele de rumegătoare din județ sunt sănătoase, sunt dispuse în exploatații de tip comercial, respectiv în sistem de tip gospodăresc. Există timp de 30 de zile patru situații în care rumegătoarele se pot mișca pe teritoriul României”, a declarat Vasile Pop, directorul adjunct al DSVSA Maramureș.

Începând cu data de 06.09.2024, a intrat în vigoare ordinul comun al ANSVSA, MADR și MAI, care prevede pentru o perioadă de 30 de zile, ca toate rumegătoarele mici care intră pe teritoriul României săe fie plasate în carantină și, suplimentar, să fie testate serologic și virusologic individual, pentru determinarea virusului pestei micilor rumegătoare.

„Toate mișcările de rumegătoare mici de pe teritoriul României sunt suspendate, prin excepție la solicitarea scrisă a proprietarului animalelor, direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană (DSVSA), respectiv a municipiului București, competentă teritorial, poate permite mișcarea rumegătoarelor mici din exploatații către abator, din exploatații către centrele de colectare, din centrele de colectare către abator sau port, respectiv din exploatația temporară către exploatația de origine, cu condiția carantinării la destinație, pentru cel puțin 30 de zile de la intrarea ultimului animal.

Pentru toate transporturile, DSVSA competentă teritorial de la locul reținerii stabilește conduita de urmat pentru animalele reținute, iar structura din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care a dispus reținerea, stabilește conduita de urmat pentru mijlocul de transport.

Pentru toate transporturile de rumegătoare mici, DSVSA competentă teritorial dispune măsuri cu privire la animalele reținute de reprezentantul acesteia și asigură prezența medicului veterinar în maximum o oră la locul unde a fost oprit în trafic mijlocul de transport, iar structura din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea scrisă a DSVSA, verifică modul de respectare a obligației de descărcare a animalelor în punctul stabilit de către DSVSA și o informează cu privire la cele constatate. Județele de la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova vor identifica și implementa măsuri suplimentare, adaptate cu scopul prevenirii intrării pe teritoriul României de animale vii și/sau produse, subproduse, materiale, mărfuri, care pot fi considerate vectori de boli infectocontagioase.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%”, anunță DSVSA Maramureș.

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo