Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Oradea dă tonul – Ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe inelul metropolitan

Publicat cu

pe

Sunt mulți cei care spun că Oradea ia fața Clujului când vine vorba despre dezvoltare. Maramureșul, prin conducerea CJ Maramureș, rămâne de căruță și nu face nimic. Doar promisiuni neonorate. Că doar actualul președinte al CJ Maramureș a fost și înainte la conducere și nici atunci nu a făcut centura ocolitoare a Băii Mari, nici nu a finalizat groapa de gunoi de la Fărcașa, nici nu a tăiat panglica la vreun drum de mare viteză sau expres, proiecte cu care suntem amenințați de ani de zile. Să nu mai zicem de vreo autostradă sau vreun tunel pe sub Gutâi.

Însă realitatea este că la alții se poate. Lucrările la inelul metropolitan pe tronsonul dintre Nojorid și Băile Felix, care reprezintă lotul 1, se apropie de finalizare. Constructorii au încheiat asfaltarea pe cei 8,5 km ai tronsonului, iar în prezent se lucrează la marcajele și semnalizările rutiere.

„Ne propunem ca acest prim tronson de 8,5 km al inelului metropolitan să fie deschis la finalul săptămânii 16-17 noiembrie, în așa fel încât circulația între cele două drumuri naționale Oradea – Arad și Oradea – Deva, la 5 km de Oradea, să fie mult mai rapidă.  În acest fel, cei care, de exemplu, călătoresc din zona Salonta spre Băile Felix vor scurta traseul cu cel puțin 7 km”, a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Lucrările pe lotul 1 sunt executate de asocierea formată din firmele S.C. ASFAMIXT S.R.L (lider), S.C. OPR ASFALT S.R.L. și S.C. DACIA FABER S.R.L., valoarea contractului fiind de 70.143.942,59 lei, fără TVA.

În ceea ce privește lotul 2, cuprins între Băile Felix și Oșorhei, lucrările au ajuns la un stadiu de execuție de peste 50%. Lucrările sunt executate de firma PORR Construct, iar valoarea contractului este de 81.688.374,45 lei, fără TVA.

Președintele Consiliului Județean Bihor a adăugat: „Acesta este cel mai important proiect de infrastructură din jurul Municipiului Oradea. Practic, este a doua centură a orașului, în lungime totală de 17 km, care nu leagă doar cele trei drumuri naționale Oradea – Cluj, Oradea –Deva și Oradea – Arad, ci și cele trei centuri care au fost finalizate în această vară de Consiliul Județean Bihor, centura Nojorid, Sânmartin și Oșorhei. Inelul va și fi un nou culoare de dezvoltare pentru zona metropolitană și va reduce ambuteiajele.”

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo