Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ORDIN DE MINISTRU – Un cuib de berze din satul maramureșean Sârbi va fi mutat

Publicat cu

pe

În satul Sârbi (comuna Budești) din județul Maramureș există de mai mulți ani un cuib de berze. Oamenii s-au obișnuit ca-n fiecare primăvară, pe final de martie, aceste păsări să revină în satul lor tocmai din Africa. Mai exact, într-un cuib de pe strada Principală, la numărul 133. E bucuria tuturor, mai ales a copiilor. De anul acesta, însă, cuibul de berze va fi mutat, printr-un Ordin al ministrului Mediului, publicat zilele trecute în Monitorul Oficial.

În cazul cuibului din satul maramureșean Sârbi, este vorba despre faptul că berzele își fac nevoile pe poarta și pe gardul proprietarului din imediata vecinătate a stâlpului.

Primarul Simion Pop confirmă această ipoteză și, după ce a discutat cu proprietarul imobilului din vecinătatea stâlpului, vine și cu alte argumente în favoarea relocării.
“Domnul Sima Gheorghe a menționat că a făcut o sesizare la minister, deoarece cuibul este amplasat pe un stâlp de electricitate la 1 metru liniar față de poarta de acces în gospodărie. Din spusele dânsului, pe tot parcursul anului, în perioada caldă, acestea aduc și depozitează o mulțime de mizerii, șerpi morți și resturi animale, acestea cazând în gospodăria dânsului și producând disconfort”. Problema rămâne după mutarea cuibului, respectiv dacă barza-mascul va găsi noua adresă a “casei” lor.

Același ordin de ministru a stabilit că “se aprobă relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) din strada Principală nr. 133, satul Sârbi, comuna Budești, județul Maramureș, în proximitatea locului unde se află actualul cuib, nu mai departe de 100 de metri de acesta”. Relocarea cuibului de barză se realizează – mai spune Ordinul – cu personal tehnic de specialitate, în prezența unui reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, iar solicitantul are obligația să transmită agenției județene pentru protecția mediului un raport asupra acțiunii derulate în baza derogării obținute.

citește tot articolul pe Digi 24

Sursa foto: captură google street view

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate