Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ORIENT – „Înregistrăm progrese” în vederea unui acord între Israel şi Hamas, dă asigurări Biden

Publicat cu

pe

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi „progrese” către un acord între Israel şi Hamas pentru a încheia războiul în curs din Gaza, relatează AFP.

„Statele Unite lucrează de luni de zile pentru a obţine o încetare a focului în Gaza, pentru a aduce ostaticii acasă şi pentru a deschide calea către pace şi stabilitate în Orientul Mijlociu”, a declarat el la o conferinţă de presă după summitul NATO.

„Acestea sunt probleme dificile, complexe. Mai sunt încă lacune care trebuie acoperite. Înregistrăm progrese. Tendinţa este pozitivă şi sunt hotărât să închei acest acord şi să pun capăt acestui război, care ar trebui să înceteze acum”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

„Privind în urmă, sunt multe lucruri pe care mi-ar fi plăcut să-i conving pe israelieni să le facă”, a recunoscut Joe Biden. „Dar, în cele din urmă, avem acum o oportunitate. Este timpul să punem capăt acestui război”, a spus el.

Democratul a mai declarat că SUA, principalul susţinător militar al Israelului, nu vor trimite israelienilor bombe de 2.000 de livre (907 kg).

„Nu voi furniza bombele de 2.000 de livre. Nu pot fi folosite în Gaza sau în alte zone populate fără a provoca tragedii umane şi daune”, a spus preşedintele.

Anterior, un oficial american a declarat că SUA vor relua livrarea unui transport de bombe de 500 de livre (226 kg) către Israel, suspendat în mai din cauza preocupărilor Washingtonului privind o ofensivă asupra Rafah în sudul Fâşiei Gaza.

Livrarea a fost suspendată din cauza prezenţei în acelaşi transport a 1.800 de bombe mai grele, de 2.000 de livre, şi a „impactului pe care l-ar putea avea în medii urbane dense”, a declarat un înalt oficial american.

Joe Biden a recunoscut, de asemenea, joi că a fost „dezamăgit” de faptul că portul artificial al SUA, destinat descărcării ajutoarelor umanitare pentru Fâşia Gaza asediată, nu şi-a îndeplinit misiunea.

„Speram că va avea mai mult succes”, a spus el.

Această instalaţie plutitoare va fi în curând dezmembrată definitiv, au anunţat joi Statele Unite.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate