Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

ORIENT – Următorul război terifiant – Israel contra Hezbollah

Publicat cu

pe

Un conflict armat amenință să izbucnească în Liban. De câteva luni, Israel și Hezbollah se confruntă cu atacuri ce implică drone, rachete și proiectile. Nordul Israelului a fost bombardat și depopulat, 70.000 de oameni fiind strămutați, iar mulți au părăsit sudul Libanului, relatează The Economist.

Mai multe țări, inclusiv America, își sfătuiesc cetățenii să părăsească Libanul. Liderii Israelului consideră războiul inevitabil, acesta fiind cel mai intens conflict din regiune din ultimele decenii — o calamitate pentru Israel și un dezastru pentru Liban.

Diplomații americani și europeni încearcă să obțină retragerea Hezbollah la 7-10 km de graniță. Pe 2 iulie, grupul a declarat că va înceta focul dacă va exista un armistițiu în Gaza, dar o pace stabilă este puțin probabilă.

Dacă Israelul decide să atace pentru a slăbi Hezbollah, ar putea implica o invazie limitată în sudul Libanului. În 2006, Hezbollah a surprins IDF cu sute de arme antitanc. De atunci, ambele tabere s-au pregătit mai bine.

Hezbollah este mai bine pregătit pentru o invazie terestră decât Ucraina împotriva Rusiei în 2022, avertizează un ofițer israelian. Conflictul ar implica costuri ridicate și posibile pierderi majore pentru IDF.

Hezbollah a achiziționat drone kamikaze, și-a întărit forțele terestre și a acumulat experiență în Siria. Rachetele sale sunt acum mai precise și pot lovi adânc în teritoriul israelian. Hezbollah ar putea lansa mii de rachete zilnic, copleșind sistemele de apărare israeliene și provocând pierderi masive.

Dacă războiul izbucnește, Israelul ar putea să distrugă infrastructura Libanului, iar Hezbollah ar răspunde cu atacuri masive. Generalii israelieni vorbesc despre o invazie limitată pentru a crea o zonă de securitate, dar rezultatul ar fi un conflict de uzură costisitor și îndelungat.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate