Connect with us
Descarcă aplicația

ADMINISTRATIE

PE BANII ALTORA – Guvernul a accelerat cu împrumuturile și în luna mai și se îndreaptă spre 100 miliarde lei

Publicat cu

pe

Guvernul a ajuns cu împrumuturile la 96,2 miliarde de lei în primele cinci luni din acest an, potrivit calculelor Profit.ro, după ce în luna mai a luat finanțări, de la investitori mari (bănci și fonduri de investiții), dar și de la populație, de 12,1 miliarde de lei.

Mai mult de jumătate din total, 55,3 miliarde lei, sunt sume obținute doar în ianuarie, lună care reprezintă și recordul lunar în materie de împrumuturi pentru statul român. Pentru întreg anul este nevoie de împrumuturi de 160 miliarde lei – 68,4 miliarde lei pentru acoperirea deficitului, iar restul pentru plata de datorii vechi ajunse la scadență.

Împrumuturile mari din primele luni ale anului au determinat și o concentrare consistentă de costuri cu dobânzi în cheltuielile statului în aceste luni, dar estimarea pentru întreg anul rămâne la 27,8 miliarde lei, similar cu anul trecut. Statul a împrumutat foarte mult în ianuarie, 55,3 miliarde lei, și a prefinanțat astfel o bună parte din necesarul de împrumut din 2023, pentru a profita de condițiile bune din piața financiară la momentul respectiv.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate