Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

PENTRU PACE – Blinken îşi continuă în Egipt eforturile pentru obţinerea unui armistiţiu în Fâşia Gaza

Publicat cu

pe

Secretarul de stat american, Antony Blinken, continuă marți, la El Alamein, în Egipt, turneul său diplomatic, care are ca scop convingerea Israelului și a Hamasului să accepte un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza, implicând și eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul eliberării unor prizonieri palestinieni, relatează AFP.

După ce a ajuns de la Tel Aviv, unde premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a confirmat lui Blinken că Israelul este de acord cu planul de compromis propus de Washington pentru un armistițiu, Blinken a cerut mișcării islamiste Hamas să facă același lucru. În continuare, Blinken are programate întâlniri cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi și ministrul de externe Badr Abdelatty.

Discuțiile se află într-un „moment decisiv”, a declarat Blinken luni, în Israel, fiind la a noua vizită în regiune de la începutul războiului din Fâșia Gaza. El a subliniat că aceasta ar putea fi „ultima șansă de a aduce ostaticii acasă” și „de a obține o încetare a focului.”

Blinken a îndemnat țările mediatoare – SUA, Qatar și Egipt – să nu lase procesul de pace să deraieze, în timp ce Israelul și Hamas se acuză reciproc pentru eșecul negocierilor.

Washingtonul a prezentat vineri la Doha o nouă propunere de compromis, care prevede un armistițiu de șase săptămâni, retragerea israeliană din zonele dens populate din Gaza și eliberarea unui număr de ostatici.

Statele Unite, Egiptul și Qatarul vor relua discuțiile săptămâna aceasta la Cairo, iar Blinken a confirmat că Israelul va trimite o delegație la negocieri.

Pentru Statele Unite, o încetare a focului ar putea preveni un posibil atac al Iranului și al aliaților săi asupra Israelului, după amenințările acestora de a riposta pentru asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, pe 31 iulie la Teheran, și a liderului militar Hezbollah, Fouad Chokr, ucis cu o zi înainte într-un atac israelian lângă Beirut.

„Lucrăm pentru a ne asigura că nu există escaladări sau provocări care să ne îndepărteze de acest acord sau să extindă conflictul în alte zone,” a mai declarat Blinken, care va continua turneul său în Qatar după vizita în Egipt.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo