Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Pentru șoferi – Are legătură cu amânarea aplicării unei pedepse

Publicat cu

pe

Merge la promulgare proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Prin inițiativa legislativă se propune modificarea mai multor acte normative – Legea 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, Codul Penal și Legea 194/2001 privind combaterea operațiunilor cu produse suspectibile de a avea efecte psihoactive.

„Inițiatorii au în vedere, printre altele, accelerarea procesului de evaluare a consumatorului de droguri, astfel încât acesta să aibă loc cât mai aproape de momentul consumului propriu de substanțe psihoactive și, prin urmare, să se determine precis efectele produse de acestea asupra persoanei care le-a consumat. Concret procurorul va avea posibilitatea să analizeze încă de la sesizare și înregistrarea dosarului de urmărire penală a circumstanțelor comiterii infracțiunii comise de un consumator de droguri. Modificarea Legii 194/2011 se referă la posibilitatea acordării unei asistențe medicale și psihologice a persoanelor asupra cărora s-au găsit produse susceptibile a avea efecte psihoactive. În privința modificării Codului Penal, se propune introducerea unui alineat nou potrivit căruia instanța de judecată nu poate dispune amânarea aplicării pedepsei persoanelor condamnate definitiv pentru comiterea infracțiunilor prevăzute la articolul 335 și 336 din Codul Penal”. Altfel spus nu se va mai putea amâna aplicarea pedepsei în cazul conducerii unui vehicul fără a avea permis de conducere ori sub influența drogurilor sau a alcoolului”, se precizează în Expunerea de Motive la acest proiect de lege.

Așadar„Fapta persoanei care, fără a deține autorizație eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operațiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Dacă vorbim de șoferi, atunci „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/1 alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Dacă persoana efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate