Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

PERFORMANȚĂ – Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au fabricat componente pentru navete ale Agenţiei Spaţiale Europene

Publicat cu

pe

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au obținut o realizare remarcabilă prin fabricarea, cu ajutorul unei imprimante 3D, a componentelor destinate motoarelor electrice ale navetelor spațiale ale Agenției Spațiale Europene, ESA. Procesul nu a fost lipsit de provocări, dar în curând, aceste elemente fabricate în Cluj vor fi trimise în spațiul cosmic.

Printre piesele produse se numără și o balama destinată ușilor de la motoare. Aceste componente au fost prelucrate la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru a îndeplini standardele exigente ale Agenției Spațiale Europene.

Una dintre provocările majore a fost fabricarea unor componente din aliaj de titan destinat navetelor spațiale europene. Aceste piese, realizate prin tehnica imprimării 3D cu topire selectivă cu laser, trebuie să fie ușoare și totodată rezistente. Procesul implică utilizarea unei imprimante 3D care costă jumătate de milion de euro și a unei pulberi speciale cu un preț de peste 400 de euro pe kilogram.

Cercetătorii români au efectuat, de asemenea, teste pentru ESA privind utilizarea unor materiale noi, mai ușoare, cum ar fi aliajele de aluminiu, siliciu și magneziu, în echipamentele destinate spațiului cosmic. Aceste cercetări au durat patru luni, iar densitatea materialului nou creat a reprezentat una dintre cele mai mari provocări.

În viitorul apropiat, la Universitatea Tehnică din Cluj, se va produce și un oțel special cu proprietăți magnetice, destinat motoarelor electrice de pe navele spațiale.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate