Astăzi a fost “Ziua porților deschise” în serviciile sociale de zi oferite de ASSOC persoanelor adulte cu dizabilități. Evenimentul a fost un prilej pentru comunitatea locală de a-i cunoaște pe beneficiarii centrelor de zi, dar și pe profesioniștii care îi ajută să își depășească statutul.
Izolarea persoanelor cu dizabilități aproape că este firească în România, iar stigmatizarea a început odată cu abandonarea lor în “orfelinatele groazei”. Discriminarea a persistat chiar și după schimbarea metodelor de îngrijire și asistență, iar înlocuirea termenului de “handicapat” cu acela de “persoană cu dizabilități“ nu a produs efecte imediate, dar a ajutat la conștientizarea problemelor și nevoilor acestor oameni.
Asociația ASSOC continuă, prin serviciile sociale dezvoltate, să spargă barierele dintre persoanele cu dizabilități și restul comunității, iar ziua de azi a fost un astfel de exemplu.
“Ne-am dorit ca prin acest eveniment să oferim o prezentare la fața locului a practicilor sociale în sistemul de îngrijire a persoanelor cu dizabilități, precum și modul în care ASSOC contribuie la procesul de incluziune și dezinstituționalizare, prin experiența acumulată în cei 30 de ani de activitate în domeniul social. Un eveniment similar l-am organizat și în centrele rezidențiale pe care le administrăm în Cărbunari și Groși”, a declarat Florian Sălăjeanu, președintele ASSOC.
Pentru beneficiarii centrelor de zi, ziua de astăzi a fost ca oricare alta, pentru că activitățile lor au fost cele specifice programului obișnuit. Ceea ce au arătat ei oaspeților care au trecut pragul asociației a fost prietenia pură de care sunt capabili și dorința lor de a progresa.
Concluzia a fost că asemenea evenimente trebuie repetate, pentru că este important să ne educăm și să fim mai toleranți cu persoanele cu dizabilități, să le arătăm respect ca și altor membri ai comunității.
Acțiunea de azi a făcut dintr-un program care celebrează Ziua Mondială a Asistentului Social, sărbătorită anual în luna martie, și care în 2024 are tematica “Viitor comun pentru o schimbare semnificativă și transformatoare”.
Călin DRAGOMIR