Un nou avertisment de la medicii veterinari din Maramureș cu privire la Pesta Micilor Rumegătoare (PMR), o boală infecto-contagioasă, produsă de un virus din familia Paramyxoviridae. Ce este important de precizat este că nu există informații referitoare la riscul de sănătate asupra oamenilor și nici nu a fost raportat vreo infecție a omului cu acest virus.
„Boala afectează oile și caprele, forma cea mai severă fiind întâlnită la capre. Infecția are loc prin contact direct cu animalele aflate în perioada de incubație sau bolnave. Boala debutează cu febră, în această perioadă toate secrețiile (oculare, nazale, orale) și excrețiile (fecalele) fiind contaminate cu virus. PMR se manifestă prin febră, scurgeri oculo-nazale, leziuni la nivelul mucoasei bucale, diaree, pneumonie. Animalele infectate sunt contagioase începând din faza de incubație până la 2 luni după recuperare. Incubația bolii este în medie de 4-6 zile. Mortalitatea este de aproximativ 10% din efectivele afectate la ovine și poate ajunge la 50-80% din efectiv la caprine.
Ca și în orice boală virală, tratamentul este simptomatic și pentru evitarea suprainfecțiilor”, anunță DSVSA Maramureș.
Important este că se poate face prevenție prin respectarea unor măsuri de profilaxie generală și anume introducerea în efectiv doar a animalelor provenite din efective sănătoase, cu status de sănătate certificat de medic veterinar, utilizarea furajelor (fibroase și concentrate) doar din surse cunoscute și verificate, restricționarea circulației animalelor și evitarea contactului acestora cu alte animale a căror status de sănătate este necunoscut, anunțarea oricărui caz de înbolnăvire a animalelor la medicul veterinar, În caz de mortalitate animalele nu se îngroapă, se anunță medicul veterinar pentru efectuarea necropsiei. Foarte important – nu se înstrăinează uneltele utilizate în gospodărie și nici nu se împrumută din altă exploatație, respectiv este obligatorie respectarea normelor de biosecuritate generale aplicabile la nivelul exploatației.
Dragoș HOJDA