Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

PIAȚA MUNCII – Câți români muncesc la negru?

Publicat cu

pe

Potrivit declarațiilor lui Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank, în România există între 1,9 și 2 milioane de persoane care lucrează la negru. Acesta a precizat că majoritatea celor angajați la negru activează în domeniile comerțului, industriei prelucrătoare, construcțiilor și agriculturii.

El a sugerat că salarizarea în sectorul industriei prelucrătoare ar putea fi mai bună decât indică cifrele oficiale, având în vedere discrepanța între numărul de salariați plătiți oficial și cel al celor plătiți informal sau la negru. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe organizate de CursDeGuvernare.ro.

Dumitru a subliniat că în România există 12.265.000 de persoane în vârstă de 15-64 de ani, din care aproximativ 5,4 milioane sunt salariați cu carte de muncă, conform datelor din 2022.

„Mai avem aproximativ 1,2 milioane de persoane care lucrează la negru și nu plătesc taxe deloc. Există, de asemenea, 1,1 milioane de antreprenori, lucrători independenți, peste 400.000 de șomeri și o populație inactivă de 4 milioane. Din cei 5,4 milioane de persoane care au carte de muncă, o parte dintre aceștia sunt în sectorul public: aproximativ 1,2 milioane de persoane”, a adăugat Dumitru.

Actualitate

YHP Logo