Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

POLITICĂ – Cum arată noua structură de putere din Parlament?

Publicat cu

pe

Noua sesiune parlamentară din 2023 debutează cu un raport de forțe extrem de dezechilibrat. În timp ce coaliția PSD-PNL-UDMR are peste 60% din voturi, opoziția nu se poate uni nici măcar pentru o moțiune de cenzură, în timp ce numărul aleșilor neafiliați e mai mare ca niciodată.

Noua sesiune parlamentară a debutat cu schimbări în tabăra liberală care a promovat doi foști miniștri PNL în funcții de conducere. Astfel, fostul ministrul al Educației Sorin Cîmpeanu este noul vicepreședinte al Senatului, în timp ce fostul ministru al Digitalizării Florin Roman este vicepreședinte la Camera Deputaților.

În afară de PSD, aproape toate partidele care au intrat în Parlament în 2020 au suferit modificări majore în grupurile pe care le dețin la cele două camere ale parlamentului, cele mai mari pierderi regăsindu-se la PNL și USR. În urmă cu trei ani, după alegerile parlamentare, PSD avea 157 de parlamentari, PNL 134, USR 80, AUR 47 iar UDMR 30. În prezent, liberalii mai au 120 de aleși, în timp ce USR a scăzut la 64.

Actualitate

YHP Logo