Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Polițiștii și actele de violență. Ce aduce noua lege

Publicat cu

pe

Avem un ordin al Ministerului Afacerilor Interne lansat în dezbatere publică cu privire la ordinele de protecție, fiind aduse o serie de noutăți legate de modul cum vor fi gestionate aceste situații de către polițiști. Potrivit MAI, ordinul cuprinde o serie de dispoziții care stabilesc structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care sunt competente să realizeze intervenția la evenimente de violență.

„Întrucât Poliția Română are deja moduri de intervenție bine stabilite, prin proiectul de ordin s-a avut în vedere ca aceste modalități să fie adaptate la particularitățile cazurilor de violență, fără a necesita antrenarea unor resurse suplimentare. De asemenea, prin demersul legislativ supus atenției se stabilește în sarcina polițiștilor obligația de a efectua o evaluare a riscului generat de violență, în situația în care victima a formulat cererea pentru emiterea ordinului de protecție provizoriu, indiferent de modul în care iau la cunoștință despre eveniment. Prin propunerea de formular-tip de evaluare a riscului și a metodologiei de utilizare a acestuia sunt stabilite criterii cât mai obiective pentru aprecierea asupra gradului de risc, astfel încât să fie eliminat, pe cât mai mult posibil, subiectivismul inerent unui astfel de demers.

Totodată, sunt stabilite obligațiile polițiștilor pentru a asigura executarea măsurilor de protecție ce pot fi dispuse prin ordinul de protecție provizoriu. Prin proiect se clarifică faptul că polițistul nu va putea dispune prin ordinul de protecție provizoriu emis în temeiul Legii nr.26/2024 obligația ca agresorul să poarte un dispozitiv electronic de supraveghere până la modificarea legislației în sensul utilizării Sistemului informatic de monitorizare electronică și pentru supravegherea respectării obligației în discuție. Nu în ultimul rând, prin proiect s-a urmărit stabilirea în sarcina polițiștilor a obligației de a monitoriza respectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecție provizorii.

În situația în care agresorul declară că nu are asigurată cazarea din altă sursă, polițistul care a emis ordinul de protecție provizoriu îl informează de îndată pe agresor cu privire la dreptul de a solicita găzduirea în cadrul centrelor rezidențiale pentru persoanele fără adăpost
sau al adăposturilor de noapte. Dacă agresorul nu dorește să beneficieze de cazarea pusă la dispoziție prin lege și optează să locuiască la o altă persoană, polițistul care a emis ordinul de protecție provizoriu îi va solicita să dea o declarație privind adresa la care va locui și persoana care îi va asigura cazarea. Cu ocazia evacuării temporare din locuință, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să își poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate”, se arată în referatul de aprobare la acest proiect de ordin.

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo