Connect with us
Descarcă aplicația

SPORT

POLO – Locul 6 ocupat de naţională la Cupa Mondială este rezultatul anului

Publicat cu

pe

Preşedintele Federaţiei Române de Polo (FRP), Alexandru Matei, a declarat, pentru AGERPRES, că locul 6 ocupat de echipa naţională de seniori la Cupa Mondială de la Los Angeles reprezintă rezultatul anului pentru poloul românesc şi oferă încredere pentru viitor.

„A fost un an competiţional foarte, foarte încărcat, cu şase loturi naţionale care au participat la competiţii majore. Este vorba despre fete-băieţi U15, fete-băieţi U17 şi seniori-senioare, aceştia din urmă urmând să încheie sezonul la Campionatul European din Olanda, respectiv Croaţia. Ca rezultate sunt un pic nemulţumit de cele de la categoriile mici de vârstă, însă trebuie să remarc rezultatele foarte bune obţinute de echipa naţională de seniori la Cupa Mondială. Am participat acolo după o lungă perioadă de absenţă şi am încheiat pe locul 6, după ce am învins Serbia, campioana olimpică en titre. Finala pentru locul 5 am pierdut-o din păcate în faţa Greciei, vicecampioana olimpică. Însă acest loc 6 este rezultatul anului pentru poloul românec, un rezultat care ne dă încredere pentru viitor”, a spus Matei.

Acesta s-a arătat foarte mulţumit de organizarea în premieră a Campionatului Mondial de polo masculin Under-20, găzduit în luna iunie de Complexul Sportiv de Nataţie din Otopeni.

„Suntem toţi foarte bucuroşi că am organizat Campionatul Mondial U20 şi am intrat în istorie. Pentru că acesta a fost primul Campionat Mondial organizat vreodată în România la un sport de echipă, la orice categorie de vârstă. Iar a doua zi după încheierea competiţiei am primit scrisoare de felicitare pentru organizare din partea World Aquatics. A fost cea mai bună organizare din istorie a unui Mondial la Under-20. Deci o mulţumire mai mare nu există. Sigur, nu e uşor, am dormit 12 ore în 2 săptămâni, la fel şi colegii mei, dar ce a ieşit a fost fenomenal. Păcat că rezultatul nu a fost unul un pic mai bun, pentru am rămas toţi cu impresia că parcă naţionala noastră putea să se claseze mai bine. Iar asta pleacă de la antrenori, pentru că nu ştim să îi facem pe jucători să treacă pragul ăla de suficienţă. Noi, cu un meci bun, puteam să terminăm în primele 8 locuri”, a menţionat el.

De asemenea, la capitolul realizări, preşedintele a numit şi modernizarea în proporţie de 70-75% a bazinului Floreasca: „Cea mai mare realizare a federaţiei din ultimii ani pe partea administrativă este modernizarea bazinului Floreasca. Având şi ajutorul primăriei de sector suntem avansaţi cu lucrările, undeva la 70-75%, şi sperăm să putem dăm drumul la activitate la 1 februarie. În etapa a doua o să ne apucăm şi de tribune şi de ce mai e pe acolo”.

În ceea ce priveşte problemele întâmpinate în decursul acestui an, Alexandru Matei a enumerat absenţa resursei umane şi a finanţării, chiar dacă, aşa cum spune, Federaţia Română de Polo s-a descurcat totuşi din punct de vedere financiar prin atragerea unui număr important de sponsori.

„Problemele cu care ne-am confruntat sunt două. Cea financiară şi cea privind resursa umană. Iar aceasta din urmă eu o consider cea mai mare. Din păcate, sunt foarte, foarte puţini oameni care doresc să lucreze pentru poloul românesc. Deci sunt foarte puţini specialişti, puţini antrenori, iar activitatea lor lasă de dorit. Aşadar, resursa umană e foarte, foarte dificil de accesat. O problemă este şi resursa financiară, însă noi pot spune că ne-am descurcat datorită strategiei de management aplicate şi a abordării pe care am avut-o şi acum, la finalul anului, vom fi pe plus graţie veniturilor proprii. Pentru că ANS şi COSR nu pot să sprijine în totalitate. Eu chiar am un mesaj pentru preşedinţii de federaţii: ‘Haideţi să popularizăm sportul românesc, fiecare pe bucăţica lui, şi să nu mai arătăm cu degetul ori clasa politică, ori conducerea unui minister sau comitet. Haideţi să ne mişcăm’. Poate sună a laudă, dar noi am făcut-o şi am găsit deschidere. Am bătut la uşi, ne-am prezentat cum trebuie sportul nostru şi sponsorii au venit. E adevărat, nu am primit finanţarea de care aveam nevoie, dar nu e bine nici dacă stăm în băncuţa noastră şi spunem că n-am primit bani şi nu avem ce să facem. Trebuie să ne mişcăm, pentru că sunt mulţi sponsori, mulţi oameni cu bani în România”, a afirmat oficialul.

Pentru anul 2024, Federaţia Română de Polo are ca obiective final calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, însă pentru a ajunge acolo echipa naţională masculină trebuie să încheie în primele 7-8 locuri Campionatul European şi Mondial.

„Pentru Campionatele Europene de anul viitor aşteptările sunt destul de mari, pentru că numai în sus putem să mergem, asta e clar. Nu trebuie să stăm pe loc. Pentru naţionala feminină eu îmi doresc să încheiem în primele 10 locuri, ţinând cont că este deja al doilea European la care participăm. Iar la băieţi, aşteptările sunt mai mari, iar ei ştiu chestiunea asta. Nu vreau să pun presiune pe ei, dar noi facem tot ceea ce e posibil pentru a le asigura condiţiile necesare de pregătire. Aşadar obiectivul este clasarea în primele 8 locuri, fapt care ne-ar asigura în proporţie de peste 90% calificarea la Campionatul Mondial de la Doha din februarie. Asta înseamnă că România este în acest moment pe traseu de calificare la Jocurile Olimpice. Pentru că de la Mondiale merg la Paris primele 4 locuri, dar să luăm în calcul că pentru Paris sunt deja 3-4 echipe calificate. Asta înseamnă că acestea încheie sus la Mondiale, clasamentul coboară şi te poţi califica până la locul 7-8. Deci astea ar fi obiectivele noastre, dar trebuie să o luăm pas cu pas, mai întâi calificarea la Mondiale şi apoi calificarea la Paris”, a explicat preşedintele.

În opinia lui Alexandru Matei, jucătorii care s-au remarcat au fost Marc Angelescu la juniori şi Marius Ţic la seniori. De asemenea, într-un clasament al sportivilor de la toate disciplinele, el a menţionat că primul loc ar reveni echipajului de canotaj format din Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar.

„Pe mine m-au impresionat anul ăsta doi jucători. Cel mai bun junior ar fi Marc Angelescu, el a avut o evoluţie extraordinară la CE Under-15. Eu cred că el este un fenomen şi mă bucur că în spatele lui se investeşte enorm de mult, pentru că acum joacă la Barcelona şi familia l-a susţinut foarte mult să ajungă acolo. Iar la seniori aş merge pentru titlul de cel mai bun jucător tot pe Marius Ţic, căpitanul echipei naţionale care este mereu un exemplu de seriozitate, disciplină şi determinare. La toate disciplinele din punctul meu de vedere fetele de la canotaj ar fi, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, pentru că sunt invincibile de atâta timp în proba lor şi nu e simplu deloc”, a precizat Matei.

Echipa naţionala masculină de polo pe apă a României a reuşit în acest an să încheie Cupa Mondială pe locul 6, după 2-20 în sferturi cu Italia, 17-14 cu Serbia în meci pentru locurile 5-8 şi 8-11 cu Grecia în partida pentru poziţiile 5-6 la turneul final găzduit de Los Angeles. Performanţa este una notabilă ţinând cont că prima reprezentativă obţinuse calificarea la turneul final al Cupei Mondiale după o pauză de 13 ani.

Naţionala masculină a obţinut anul acesta şi calificarea la Campionatele Europene din 2024, clasându-se în preliminarii pe primul loc al grupei cu 7 puncte (48-25), fiind urmată de Slovenia, 7 puncte (46-23), Elveţia, 3 puncte, Finlanda, 0 puncte.

De asemenea, prima reprezentativă feminină de polo pe apă a României s-a calificat la Campionatele Europene din 2024. Aflată în Grupa B a preliminariilor, România a ocupat primul loc în clasament cu 9 puncte, urmată de Turcia cu 6 puncte, Elveţia cu 3 puncte şi Suedia cu 0 puncte.

Selecţionata masculină a României s-a clasat pe locul 12 la Campionatul Mondial de polo pe apă Under-20, competiţie organizată în premieră la Complexul Sportiv de Nataţie de la Otopeni, după ce a fost învinsă de echipa Australiei cu scorul de 11-8 în meciul pentru poziţiile 11-12.

România a ocupat locul 13 la Campionatul European masculin de polo pe apă Under-17 de la Manisa (Turcia), după ce a învins formaţia Georgiei cu scorul de 12-7 (2-2, 4-1, 1-1, 5-3) în meciul pentru poziţiile 13-14.

La rândul ei, echipa feminină Under-17 a României s-a clasat pe locul 14 la Campionatul European de la Manisa (Turcia), după ce a fost întrecută de Marea Britanie cu scorul de 12-5, în partida pentru locurile 13-14.

Actualitate

YHP Logo