Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

POLUARE – Praful de steril de la Bozânta, motiv de îngrijorare

Publicat cu

pe

Despre praful de steril transportat de rafalele de vânt puternic de la iazul de decantare Bozânta pe raza localităților Tăuții Măgherăuș, Bozânta, Baia Mare, Recea și Lăpușel, care afectează mediul, culturile, dar și sănătatea populației nu este pentru prima dată când se vorbește. În cadrul ultimei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență județean au fost prezentate detalii de către primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Dumitru Marinescu.

„Prefectul Rudolf Stauder a solicitat, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, întocmirea de adrese către societățile Conversmin S.A și Romaltyn Mining pentru luarea măsurilor de prevenire și de reducere a riscului de transport a prafului de steril, dar și de punere în siguranță a iazurilor de decantare de pe raza unităților administrativ teritoriale Tăuții Măgherăuș și Baia Sprie, De asemenea, vor fi întreprinse măsuri, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, de către Direcția de Sănătate Publică Maramureș, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș și Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș.

Prefectul Rudolf Stauder a declarat că va fi adoptată hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș de punere în siguranță, în regim de urgență, a iazurilor de decantare, hotărâre care va fi înaintată Comitetului Național pentru Situații de Urgență, dar și ministerelor de resort. Locațiile bazelor de operaționalizare stabilite la nivelul județului au fost prezentate de către inspectorul șef al I.S.U. Maramureș, colonel Marian Pițiș. Prefectul Rudolf Stauder a cerut măsuri cu privire la nerespectarea legislației cu privire la toaletarea și tăierea arborilor, dar și informarea unităților administrativ-teritoriale despre procedura prevăzută de legislație pentru toaletarea și îndepărtarea copacilor care pun în pericol obiectivele culturale și religioase din județul nostru”, precizează CJSU Maramureș.

Doar că aceste probleme au fost ridicate în trecut, de asemenea, și tot degeaba. Și fiindcă …. nu sunt bani pentru ecologizare.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate