Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

PRĂBUȘIREA DEMOGRAFICĂ – Este un fenomen cu adevărat global

Publicat cu

pe

Recent, marile publicații de știri din întreaga lume au relatat intens despre declinul ratei natalității, care a ajuns la un nivel critic. În ultimii ani, speranța de viață a crescut – în special în țările industrializate avansate – dar nu suficient pentru a compensa deficitul de noi nașteri.

Deși numărul persoanelor în vârstă este în creștere peste tot, aceste cifre nu includ în mod specific pe cei care nu mai sunt apți de muncă și au devenit neproductivi din cauza vârstei. Îngrijirea persoanelor vârstnice va consuma o parte semnificativă din timpul și energia generațiilor mai tinere, cu excepția cazului în care medicina cunoaște o schimbare radicală.

Eu locuiesc în Statele Unite, care are propriile sale provocări în acest context, și am abordat această problemă în mai multe dintre cărțile mele. Totuși, acest fenomen este unul global. În multe țări, va exista un număr mai mic de persoane care să cultive și să producă hrană, să îngrijească bolnavii, să predea și să îndeplinească alte activități umane esențiale. Pe măsură ce aceste nevoi rămân constante, iar alte cerințe cresc, menținerea echilibrului social va deveni mai dificilă, ducând invariabil la tulburări sociale și economice.

Dacă ratele natalității nu cresc suficient și dacă speranța de viață continuă să crească în același ritm, singura opțiune pentru a evita cel mai rău scenariu ar fi înlocuirea oamenilor cu mașinării. Acest lucru este, desigur, problematic în sine. Chiar presupunând că inteligența artificială va putea face tot ceea ce susțin avocații săi (lucru puțin probabil), gestionarea AI-ului va absorbi forța de muncă educată, iar locurile de muncă menționate anterior, care necesită intervenția umană, vor fi lăsate pe seama mașinăriilor. Probabil că acest lucru va crea tensiuni, ca să nu spun mai mult.

O altă soluție ar putea fi migrația în masă. Dar aceasta ar funcționa doar pentru Statele Unite și alte țări avansate (și chiar și atunci doar poate). Să ne amintim că SUA au fost construite pe baza imigranților și, în fiecare etapă de dezvoltare, când nu aveau suficienți muncitori, au încurajat imigrația pentru a umple golurile. Evident, aceasta este o opțiune influențată politic. Și, cum alte țări ar adopta politici similare, ar crea un nou și interesant aspect al competiției geopolitice. În Europa, există tensiuni uriașe privind imigrația, pe care Bruxelles-ul le-a gestionat cu mult mai puțin succes decât chiar Statele Unite.

Când eram tânăr, preocuparea principală era suprapopularea, care se spunea că va duce la penurii critice de alimente și alte resurse. Problema a fost rezolvată, indirect, prin creșterea capacității de producție și a comerțului internațional. De asemenea, există o șansă ca acest nou dezastru demografic să nu se materializeze. Totuși, la baza problemei se află reticența generației tinere de a se reproduce.

Este clar că, dacă nu va exista o schimbare semnificativă în acest sens, va exista o penurie globală de forță de muncă și o competiție pentru imigranți sau soluții tehnologice în următorul deceniu sau două. Matematica este ceea ce este. Dacă nu vor apărea descoperiri medicale radicale și dacă guvernele nu vor reuși să atragă oameni pentru a-i înlocui pe cei care sunt în viață, dar incapabili să lucreze, lumea va împărtăși această problemă demografică.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate