Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

PREGĂTIȚI – NATO poate mobiliza rapid peste 300.000 de oameni în Europa pentru a face faţă unei ameninţări ruse

Publicat cu

pe

NATO poate mobiliza rapid 300.000 de militari puși la dispoziție de statele membre, fiind pregătită să facă față amenințării ruse în Europa, a declarat un oficial de rang înalt din Alianța Nord-Atlantică, conform AFP.

După invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, statele membre NATO au convenit să mărească semnificativ numărul trupelor care pot fi mobilizate în mai puțin de 30 de zile. Reacția membrilor NATO depășește cu mult cele 300.000 de persoane stabilite ca obiectiv la momentul invaziei, a precizat acest oficial sub protecția anonimatului. Această capacitate crescută de mobilizare face parte din planurile adoptate de NATO în cadrul summitului de la Vilnius, Lituania, în 2023, ca răspuns la orice posibil atac.

Aceste planuri de apărare detaliază acțiunile fiecărui membru al Alianței în cazul unei invazii ruse, fiind pentru prima dată de la Războiul Rece când se stabilesc astfel de măsuri. Comandamentele militare evaluează în fiecare stat membru NATO dacă au capacitățile necesare pentru a implementa aceste planuri.

Cu toate acestea, NATO a întâmpinat întârzieri în domeniul apărării antiaeriene și al rachetelor cu rază lungă de acțiune.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate