Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

PREVIZIUNI – UniCredit se așteptă la o recesiune la începutul lui 2023

Publicat cu

pe

UniCredit Bank se așteaptă la o încetinire puternică a creșterii economice în 2023 și la o recesiune tehnică în primul trimestru. Guvernul trebuie să vină cu o reformă a pensiilor pentru a accesa fondurile suplimentare din PNRR, dar în loc de reducerea pensiilor speciale, PSD ar putea veni cu o înlocuire a cotei unice cu un sistem de taxare progresiv.

Într-un scenariu alternativ, coaliția PSD-PNL ar putea fi înlocuită la guvernare de un cabinet tehnocrat. UniCredit estimează că economia României va trece printr-o recesiune tehnică în această iarnă – cu scăderi ale PIB în T4 din 2022 și T1 din 2023 -, ca urmare a scăderii consumului privat, urmată de o recuperare în a doua jumătate a anului.

Evoluția este una similară celei din regiune și din zona euro, unde banca italiană așteaptă o recesiune în același interval. Creșterea economică a României ar urma să încetinească abrupt, de la 5,1% în 2021 și 4,7% în 2022 la 1,3%. Salariile reale (ajustate cu inflația), sunt așteptate să scadă și în acest an, cu 2%, după un declin de 1,3% în 2022, astfel că va scădea puterea de cumpărare a populației.

Actualitate

YHP Logo