Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

PROBLEME MARI – Nivelul deficitului este fără precedent

Publicat cu

pe

Datele preliminare cu privire la deficitul țării noastre arată o situație îngrijorătoare. Conform informațiilor centralizate de economica.net, guvernul încheiat primele două luni ale anului cu un deficit bugetar în valoare de 1,67% din PIB, echivalent cu 29 de miliarde de lei.

Această cifră este considerabilă, având în vedere că doar în luna februarie, deficitul s-a ridicat la aproximativ 21 de miliarde de lei, conform unor surse citate de Profit.ro. Principalele motive care au contribuit la această situație includ cheltuielile ridicate pentru înarmare și alocările substanțiale pentru reducerea datoriilor în domeniul sănătății.

Trebuie să subliniem că aceste date sunt preliminare, iar cifrele finale și oficiale vor fi anunțate după data de 25 martie.

Nivelul deficitului este fără precedent, atât în termeni procentuali din PIB, cât și în sumă absolută. În plus față de cheltuielile semnificative pentru apărare și sănătate, o contribuție importantă la deficitul din februarie a fost faptul că această lună este, istoric, cea mai slabă în ceea ce privește încasările la ANAF, cu un decalaj de aproximativ 7 miliarde de lei față de luna ianuarie, conform Profit.ro.

În primele două luni ale anului 2023, deficitul a fost de 17 miliarde de lei, echivalentul a 1,07% din PIB. Un deficit lunar mai ridicat decât cel înregistrat în februarie 2024 a fost observat în decembrie 2022. Mai trebuie menționat faptul că plățile semnificative efectuate la începutul acestui an sunt legate, potrivit jurnaliștilor de la economica.net, de plățile amânate de la finalul anului trecut, când guvernul a încercat să controleze deficitul bugetar.

Acestea includ plăți pentru înzestrarea armatei și, probabil, pentru sectorul sănătății. Este clar că situația nu este una favorabilă, mai ales în contextul creșterilor salariale. De unde vor veni banii? Aceasta este întrebarea cheie, deoarece dacă continuăm să ne împrumutăm pentru a acoperi deficitul, consecințele ar putea fi nefavorabile.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate