Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

PROBLEME – Record de temperatură în fiecare lună, începând din iunie 2023

Publicat cu

pe

Serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene a declarat că lumea a înregistrat cea mai călduroasă lună aprilie din istorie, continuând astfel o serie de 11 luni în care fiecare lună a stabilit un nou record de temperatură. Această informație a fost comunicată de Reuters.

Potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S), fiecare lună începând cu iunie 2023 a fost înregistrată ca fiind cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată pe planetă, în comparație cu aceeași lună din anii anteriori, conform unui buletin lunar emis.

Cu includerea lunii aprilie, temperatura medie mondială a atins cel mai înalt nivel înregistrat vreodată pentru o perioadă de 12 luni consecutive, cu 1,61 grade Celsius peste media din perioada preindustrială 1850-1900.

Unele extreme, inclusiv înregistrarea de recorduri ale temperaturilor la suprafața mării, au determinat oamenii de știință să investigheze dacă activitatea umană a provocat un punct de cotitură în sistemul climatic.

Julien Nicolas, cercetător principal la C3S, a declarat că mulți oameni de știință s-au întrebat dacă ar putea exista o schimbare semnificativă în sistemul climatic. Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili rămân principala cauză a schimbărilor climatice, iar fenomenul natural El Nino, care a crescut temperaturile în ultimele luni, a contribuit, de asemenea, la acest fenomen.

Fenomenele meteorologice extreme din luna aprilie, cum ar fi valul de căldură din Sahel, care a fost asociat cu posibile mii de decese, confirmă deja influența schimbărilor climatice.

Hayley Fowler, cercetător în domeniul climei la Universitatea Newcastle, a subliniat că datele arată că lumea este aproape de a depăși obiectivul de 1,5 grade Celsius stabilit în Acordul de la Paris din 2015 pentru limitarea încălzirii globale. Aceasta indică necesitatea unei reduceri rapide a emisiilor de CO2 pentru a preveni consecințele catastrofale ale încălzirii globale.

Deși tehnic vorbind, obiectivul de 1,5 grade Celsius nu a fost încă depășit, unii oameni de știință susțin că acest obiectiv nu poate fi atins în mod realist și îndeamnă guvernele să acționeze mai rapid în reducerea emisiilor de CO2. Datele C3S, care se întind până în 1940, au fost validate și confirmă că luna aprilie a acestui an a fost cea mai caldă lună aprilie din perioada preindustrială.

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate