Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

PROIECT – Aerul de lângă gropile de gunoi va fi monitorizat

Publicat cu

pe

O iniţiativă legislativă care prevede montarea de staţii de monitorizare a calităţii aerului lângă depozitele de deşeuri a fost adoptată în această săptămână de către Senat. Datele colectate vor fi disponibile publicului, dar transmise şi către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Diana Buzoianu, iniţiatoare şi vicepreşedintă a comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor, a precizat: ,,Oamenii ne scriu că trăiesc un coşmar, că nu pot deschide geamul la propria lor casă din cauza mirosului de la gropile de gunoi. Sunt mii de români în această situaţie dramatică. Prin acest proiect de lege, ne propunem să asigurăm dreptul tuturor la un aer curat. Vrem să spunem stop practicilor ilegale care îmbolnăvesc mii de români”. Aurel Oprinoiu, care este preşedinte al comisiei pentru mediu din Senat, a susţinut că iniţiativa reprezintă un pas crucial în eforturile de a proteja sănătatea cetăţenilor şi de a conserva mediul înconjurător.

„Monitorizarea calităţii aerului la depozitele de deşeuri ne va permite să intervenim prompt în caz de depăşiri ale limitelor admise şi să prevenim efectele negative asupra sănătăţii şi mediului. Operatorii centrelor de management al deşeurilor trebuie să înţeleagă clar că sănătatea oamenilor care locuiesc în apropiere este prioritară şi că groapa de gunoi nu trebuie nici să creeze disconfort olfactiv şi nici să se transforme în focar de probleme de sănătate. Instalarea staţiilor de monitorizare reprezintă o măsură necesară în combaterea practicilor ilegale din domeniul depozitării deşeurilor, care afectează negativ în mod direct aerul din atmosferă dar şi sănătăţii şi traiului populaţiei din zonele adiacente” spune Aurel Oprinoiu.

Prin intermediul acestei iniţiative sunt propuse mai multe modificări legislative și anume „introducerea obligaţiei generale a operatorilor depozitelor de a monitoriza permanent calitatea aerului prin intermediul staţiilor de monitorizare a calităţii aerului, pe baza indicatorilor tehnici elaboraţi de ANPM, introducerea obligaţiei operatorilor depozitelor de a transmite, în timp real, prin intermediul mijloacelor electronice accesibile publicului larg, datele colectate cu staţiile prin care operatorul monitorizează permanent calitatea aerului conform indicatorilor
tehnici ai ANPM, introducerea obligaţiei operatorilor depozitelor de a stoca şi publica prin intermediul mijloacelor electronice accesibile publicului larg, datele privind calitatea aerului, pentru cel puţin 90 de zile”.

Se mai dorește „introducerea, în cadrul documentaţiei care se înaintează autorităţii competente pentru
protecţia mediului, în vederea obţinerii acordului de mediu, a următorului element specific depozitelor de deşeuri; proiectul tehnic al depozitului care să prevadă amplasarea staţiilor de monitorizare a calităţii aerului în baza indicatorilor tehnici stabiliţi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, precum şi asigurarea, prin intermediul mijloacelor electronice accesibile publicului larg, a transmiterii şi raportării în timp real a rezultatelor
monitorizării calităţii aerului. Sancţionarea nerespectării obligaţiilor menţionate în cele de mai sus cu amendă de la 40.000 lei la 80.000 lei şi cu suspendarea desfăşurării activităţii până la restabilirea conformităţii cu cerinţele legale”.

Și în Baia Mare, dar mai ales în Satu Nou de Jos au fost astfel de probleme. Mirosul degajat mai ales vara de gunoaiele de la groapa de gunoi nu erau deloc suportate de localnici, care reclamau mirosurile greu de suportat.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate