Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

PROIECT DE LEGE – Noile categorii de persoane care vor avea prioritate în magazine ori instituții publice

Publicat cu

pe

Parlamentarii vor să schimbe legea. De data aceasta vorbim de o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care a fost deja adoptată de Senat și care acum merge la votul final în Camera Deputaților.
Din Expunerea de motive la acest proiect de lege aflăm că „La nivelul anului 2023 când a fost adoptată Legea nr. 280 privind accesul cu prioritate pentru femei gravide, precum şi pentru persoane însoţite de copii cu vârsta de până
la 5 ani, a fost creată pentru acesta categorie de persoane o facilitate extrem de binevenită, respectiv aceea ca femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani sa aibă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea.
În opinia noastră, aceasta facilitate ar trebui extinsă prin aplicarea cu prioritate si pentru persoanele cu handicap, având în vedere difîcultăţile si greutăţile cu care acestea se confruntă. Având în vedere numărul mare de persoane cu handicap, potrivit statisticii, la 30 septembrie 2022 numărul total de persoane cu dizabilităţi comunicat Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi – Direcţia Drepturi Persoane cu Dizabilităţi din cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, a fost de 861.359 persoane, din care 65.001 sunt copii cu dizabilitati, precum si faptul ca aceaste persoane sunt dependente de sprijin si intampina dificultăţi in accesarea serviciilor sociale si au probleme in a beneficia de ajutorul specific de care au nevoie, consideram imperios necesar să completăm actualul cadru legal, astfel încât să le uşurăm accesul ce constituie obiectul prezentei iniţiative. Scopul este sa eliminam lacuna legislativa actuala, raportat la lipsa acordării acestui avantaj atât de util persoanelor cu handicap, precum şi pentru respectarea drepturilor garantate de Constituţie, respectiv cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şifără discriminări, iar dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat”, precizează inițiatorii proiectului de lege amintit.
Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo