Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

PROIECT – Dosarele de pensii, soluţionate în maxim 6 luni

Publicat cu

pe

Potrivit unei inițiative depuse de parlamentarii Radu Mihail, Iulian Lorincz, Oana Ţoiu şi Irineu Darău, autorităţile vor avea la dispoziţie cel mult jumătate de an ca să soluţioneze dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în străinătate.

„În prezent, legea prevede un termen de 45 de zile pentru soluţionarea dosarelor de pensii, dar numai pentru românii care au lucrat exclusiv pe teritoriul ţării, fără să existe un termen clar pentru procesarea cererilor de pensii şi în cazul românilor care au lucrat şi în străinătate. În acest moment, sunt peste 2.600 de dosare care au întârzieri în soluţionare mai mari de 6 luni şi că mulţi români care au lucrat şi în afara ţării aşteaptă şi ani de zile pentru a-şi primi pensia cuvenită. Este nedrept faţă de aceşti oameni care, în multe cazuri, au fost nevoiţi să plece la muncă în străinătate, departe de familii, în căutarea unui trai mai bun”, spune senatorul de Diaspora Radu Mihail.

„România are cei mai mulţi lucrători mobili din UE, 4 milioane, şi transferul drepturilor acestora între ţări este esenţial pentru acei români care au căutat un trai mai bun în străinătate şi acum se întorc în satele lor, la pensie, aproape de nepoţi. Reamintesc că am iniţiat şi legea care dă dreptul familiilor din Diaspora să aibă grupe de acomodare la şcolile din România pentru copiii lor, când se întorc. De asemenea, am reuşit împreună să prelungim termenul până la care se pot cumpăra ani de vechime pentru pensia din Diaspora. Acum, impunem termene scurte, care să ajute romanii cu ani de muncă şi în altă ţară”, susţine deputata Oana Ţoiu.

Iniţiativa legislativă introduce obligativitatea caselor de pensii de a soluţiona dosarele de pensii comunitare/internaţionale în maxim 6 luni de la data înregistrării cererii.

„Pentru foarte mulţi români care au muncit în străinătate, solicitarea drepturilor de pensie comunitară e un fel de loterie, niciodată nu ştiu dacă va dura 6 luni, 1 an sau 3 ani să îşi primească drepturile. Vrem ca, prin această lege, casele teritoriale de pensii să trateze cetăţenii cu respect, să nu îi întârzie nejustificat şi să le comunice din timp dacă e ceva în neregulă cu dosarele lor”, afirmă deputatul de Diaspora Iulian Lorincz.

După cum se știe, pensiile comunitare permit cumularea anilor lucraţi în diferite ţări UE şi la calculul vechimii, şi la calculul pensiei. Dacă cineva a lucrat 15 ani în România şi 20 de ani în Italia, se calculează stagiul complet de 35 de ani şi Italia transferă României contribuţiile persoanei respective dacă iese la pensie în România.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate