Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

PROIECT – Impozit mai mare pentru locuințele neasigurate

Publicat cu

pe

Persoanele fizice și juridice vor achita un impozit local majorat cu 20% dacă nu au încheiat polițe obligatorii pentru locuințele aflate în proprietate, prevede un proiect de modificare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, analizat de Profit.ro.

În cazul în care locuințele sunt asigurate printr-o poliță facultativă, impozitul plătit de proprietari va fi redus cu 20%, se mai arată în document.

„În prezent, legea stabilește că reprezentații primăriilor constată contravențiile (lipsa poliței de asigurare) și aplicarea amenzii, al cărei cuantum se situează între 100 și 500 lei. De la intrarea în vigoare a Legii 260/2008, autoritățile locale nu au aplicat sancțiuni proprietarilor pentru lipsa asigurării. Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro. Legea mai spune că persoanele fizice sau juridice care nu își asigură locuințele aflate în proprietate nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite (cutremur, alunecare de teren, inundație), de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuințelor”, scrie profit.ro.

 

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate