Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

PROPUNERE – Ungaria propune un parteneriat UE – Ucraina, nu negocieri de aderare

Publicat cu

pe

Aderarea Ucrainei la UE şi deschiderea negocierilor de aderare nu coincid cu interesele naționale ale Ungariei. Este declaraţia de ultimă oră a premierului Viktor Orban. El a propus o soluţie de compromis, cel puţin pentru 5 ani, susţinând că Ucraina se află la mare distanţă de Uniunea Europeană. Într-un interviu pentru ARD, secretarul general al NATO a declarat că veştile de pe frontul din Ucraina nu sunt prea bune, dar că sprijinul pentru Kiev va fi întărit.

Premierul Ungariei consideră că există mai multe necunoscute cu privire la Ucraina care fac imposibilă aderarea ei la UE, între care teritoriul și populația. Rusia a ocupat o parte a țării, a argumentat Viktor Orban. El consideră că nu se poate vorbi despre un veto al Ungariei întrucât nu există o decizie a Ununii în cazul Ucrainei.

Viktor Orban, premierul Ungariei: Am propus și propun ca negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană să nu înceapă. Nici măcar nu putem începe, deoarece Ungaria nu ar fi de acord. Deci să nu punem subiectul pe agendă.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii discuta în această luna recomandarea Comisiei Europene de a invită Kievul să înceapă negocierile de aderare.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut o vizită surpriză la Budapesta în încercarea de a clarifica poziția Ungariei pe acest subiect. Premierul Orban a venit cu o propunere.

Viktor Orban, premierul Ungariei: Eu propun că UE să semneze mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina. Acest acord ar putea dura 5-10 ani. Haideţi să îi aducem mai aproape, deoarece diferenţa este prea mare acum.

Pe de altă parte, situația pe front pare a fi una înghețată la propriu și la figurat.

”Trebuie să realizăm că ar fi o tragedie pentru Ucraina dacă Vladimir Puțîn va câștiga și va fi periculos pentru noi. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina cîștigă”, a declarat secretarul general al NATO întrun interviu pentru ARD.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Trebuie să ne pregătim și pentru vești proaste. Războaiele se desfăşoară în faze, dar trebuie să fim alături de Ucraina în vremuri bune și în vremuri rele.

Jens Stoltenberg a admis că industria europeană de apărare este fragmentată și că angajamentul european de a livra Ucrainei 1 milion de obuze nu va fi atins, dar se fac eforturi pentru creșterea producției.

Actualitate

YHP Logo