Proiectul „Solidaritate, sprijin și ocupare în întreprinderi sociale”, lansat astăzi de Asociația ASSOC, marchează startul unei noi etape de încurajare a economiei sociale în regiunea de Nord-Vest, prin care persoane din grupuri vulnerabile sunt susținute să își deschidă mici afaceri, dar sunt stimulate, la rândul lor, să sprijine și alți oameni aflați în aceeași situație cu a lor.
Principiul solidarității stă la baza proiectului, care își propune să finanțeze înființarea a 28 de întreprinderi sociale în comunități urbane, contribuind astfel la crearea unui mediu economic mai echitabil și incluziv, în care fiecare persoană, indiferent de vulnerabilitățile sale, să aibă șansa de a contribui și de a beneficia de avantajele pieței libere.
Managerul proiectului, Adriana Sarca, a arătat că “prin inițiativa ASSOC și cu cofinanțarea Uniunii Europene, ne dorim să oferim nu doar sprijin bănesc, ci și know-how, mentorat și resurse esențiale pentru persoanele dornice să își dezvolte ideile de afaceri cu impact social”. Aceasta a mai adăugat că proiectul subliniază importanța solidarității și a parteneriatului.
Concret, proiectul se adresează la 132 de persoane, care urmează să fie selectate din mediul urban, din regiunea Nord-Vest, acestea urmând să fie incluse în activitățile preconizate să se desfășoare pe durata proiectului. Cele mai capabile vor fi ajutate să își pună în practică ideile de afaceri, iar apoi susținute să poată manageria întreprinderile sociale înființate. Un beneficiu al acestui proiect va consta și în faptul că se vor crea 131 de locuri de muncă, ocupate cu persoane cu dificultăți de ocupare pe piața muncii (tineri, șomeri pe termen lung, persoane cu handicap etc.)
În total, sunt șapte proiecte ale ASSOC care creează oportunități economice pentru sprijinirea inițiativelor antreprenoriale regionale prin înființarea de întreprinderi sociale. Toate au ca scop încurajarea persoanelor din grupuri vulnerabile să înființeze întreprinderi sociale.
Economia socială este un domeniu pe care Asociația ASSOC îl promovează de peste un deceniu și în a cărui dezvoltare a investit resurse financiare și umane importante. În prezent, experiența acumulată va face diferența în proiectele recente ale ASSOC care au ca obiectiv dezvoltarea domeniului economiei sociale în regiunea de Nord-Vest.
Proiectul oferă acces și la alte activități, inclusiv la cursul de antreprenor in economia socială, iar cei interesați pot trimite email la assoc@assoc.ro, în care să își anunțe intenția de participare și datele de contact.
#DevinoSolidar
Cod:309882
Coordonator proiect: Asociația ASSOC
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Educație și Ocupare
Valoare totală proiect: 14.890.051,50 lei
Valoarea cofinanțării UE: 12.657.669,57 lei
Durată: 01.10.2024 -31.03.2027
PROGRAMUL EDUCAȚIE ȘI OCUPARE 2021-2027
Prioritate: 4. Antreprenoriat și economie socială
Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanției pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale (FSE+). Acțiunea 4.a.2 Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului
Apel: PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52 – Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban – Regiuni mai putin dezvoltate
COMUNICAT ÎN FORMAT PDF