Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

PUNCT LOVIT – Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-o lovitură aeriană la Teheran

Publicat cu

pe

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-o lovitură aeriană la Teheran, au anunțat mișcarea islamistă palestiniană și Gardienii Revoluției din Iran, conform AFP.

„Fratele nostru, liderul nostru, mujahedinul Ismail Haniyeh, liderul mișcării, a murit într-o lovitură sionistă asupra cartierului său general la Teheran, după ce a participat la învestirea noului președinte iranian Massoud Pezeshkian”, a declarat Hamas într-un comunicat.

Gardienii Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice Iraniene, au anunțat că „reședința lui Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al rezistenței islamice Hamas, a fost lovită la Teheran și (…) el și unul dintre gărzii săi de corp au murit martiri”, conform unui comunicat pe site-ul lor de știri Sepah.

Haniyeh s-a deplasat la Teheran pentru a asista marți la depunerea jurământului noului președinte iranian Massoud Pezeshkian în fața Parlamentului.

Iranul, aliat al Hamas, nu recunoaște statul israelian și a făcut din susținerea cauzei palestiniene un element central al politicii sale externe de la Revoluția islamică din 1979.

Războiul din Fâșia Gaza a început pe 7 octombrie 2023, când comandouri ale Hamas au comis un atac în sudul Israelului, rezultând în moartea a 1.197 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Alte 250 de persoane au fost răpite, dintre care 111 sunt încă în Fâșia Gaza, deși armata susține că 39 dintre ostatici au murit.

Ca ripostă, Israelul a promis să distrugă Hamas, la putere din 2007 în teritoriul palestinian, considerată organizație teroristă de către Israel, SUA și Uniunea Europeană.

Armata israeliană a lansat o ofensivă care s-a soldat până în prezent cu 39.400 de morți, potrivit datelor Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, condus de Hamas, care nu oferă detalii privind numărul civililor și combatanților uciși.

În timpul discursului său de învestire de marți, Massoud Pezeshkian, un reformator, a denunțat „crimele Israelului pe teritoriul palestinian”, în timp ce iranienii prezenți la ceremonie scandau „Moarte Israelului! Moarte Americii!”.

„Cei care furnizează armele care îi ucid pe copiii din Gaza nu pot să le dea lecții de umanitate și toleranță altora”, a declarat el, referindu-se la SUA.

„Susținerea cauzei națiunii palestiniene oprimate va continua cu forță, și niciun factor nu va putea să ne perturbeze voința în acest sens”, afirmase deja de luni Massoud Pezeshkian într-un comunicat.

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a condamnat miercuri „asasinarea lașă” a liderului politic al Hamas, conform AFP.

„Președintele statului Palestina, Mahmoud Abbas, a condamnat cu fermitate asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, pe care îl consideră un act laș și o gravă escaladare”, a anunțat biroul lui Abbas într-un comunicat.

Turcia a condamnat, de asemenea, asasinarea lui Ismail Haniyeh, un apropiat al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, informează France Presse.

„Condamnăm asasinarea șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, într-un act revoltător la Teheran”, a declarat MAE turc, adăugând că „acest atac are de asemenea drept scop extinderea războiului din Gaza la o dimensiune regională”.

Un ministru adjunct al afacerilor externe din Rusia a caracterizat asasinarea liderului politic al Hamas drept „o crimă politică absolut inacceptabilă”, relatează agenția rusă RIA, preluată de Reuters.

„Este o crimă politică absolut inacceptabilă și va duce la o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat ministrul adjunct al afacerilor externe Mihail Bogdanov.

Un purtător de cuvânt al MAE iranian, Nasser Kanaani, a declarat miercuri că sângele liderului Hamas asasinat Ismail Haniyeh nu va fi irosit.

„Martiriul lui Haniyeh la Teheran va întări legătura profundă și indestructibilă între Teheran, Palestina și rezistență”, a spus Kanaani, citat de media de stat iraniene, conform Reuters.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo