Fără categorie
Radu Stef: „Universitatea de Nord trebuie sa redevina a baimarenilor”
Publicat cu
12 ani in urmape
Dupa decenii de eforturi pentru consolidarea unei universitati de stat in Baia Mare, ea a disparut subit, printr-o controversata fuziune cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN). E singurul exemplu de fuzionare universitara din Romania, celelalte situatii referindu-se la parteneriate reciproc-avantajoase. Printre argumentele aduse in favoarea fuzionarii s-au numarat si cele privind o mai buna finantare de la buget a universitatii (ex-)baimarene, plus „staiful” unei diplome pe care scrie Cluj-Napoca in loc de Baia Mare. Fuziunea a produs primele efecte. Despre ele am cerut parerea presedintelui PNL Maramures, dl. Radu Stef.
Dle Radu Stef, cum vedeti, din punct de vedere politic si – de ce nu? – economic, fuziunea Universitatii de Nord Baia Mare cu Universitatea Tehnica din Cluj- Napoca?
In principiu nu ar trebui sa vad cu ochi rai fuziunea cu o universitate tehnica de renume. Dar nu putem ignora situatia facultatilor umaniste din Universitatea de Nord. Daca aici ponderea lor era semnificativa, in urma fuziunii ele risca sa devina un apendice tolerat (nu se stie pentru cata vreme). Dar nu parerea unor persoane – mai mult sau mai putin subiective – mi se pare importanta, ci o chestiune de strategie. Baia Mare reprezenta alternativa universitara pentru cel putin cateva judete: Maramures, Salaj, Satu Mare, chiar si Bistrita Nasaud; o alternativa avantajoasa din punct de vedere a distantelor fata de casa si a costurilor, mult mai mici decat in Cluj. Nu e firesc sa renunti la un astfel de potential, punandu-l pe tava altui judet.
Dar promisele avantaje ale fuziunii pot compensa diminuarea acestei piete „de studenti”?
Din pacate, in urma discutiilor pe care le-am purtat cu o serie de cadre universitare din institutie, a rezultat ca aceste avantaje nu prea au aparut. S-a sperat ca facultatile baimarene vor primi fonduri de la buget la acelasi nivel cu cel al UTCN (nivelul A). Nu s-a intimplat acest lucru, alocarile venind la nivelurile pe care specializarile baimarene le au (cel mai bun nivel – B – avandu-l Facultatea de Filosofie). Chiar si bursele pentru studenti au un nivel mai scazut in Baia Mare: 280 lei fata de 320 lei la Cluj. In schimb, taxele de scolarizare (restante, reexaminari etc.) au acelasi nivel ca la Cluj. Nu mai vorbesc de salariile cadrelor didactice care, pana la nivelul de profesor universitar, reprezinta cca 50% din cuantumul omologilor de la Cluj. Pentru rentabilizarea activitatii s-a decis ca la cursurile comune unor specialitati, seminariile sa fie comasate. Iar un seminar (comun) cu cca 50 de studenti conduce la scaderea calitatii actului de invatamant. O astfel de masura de rentabilizare putea fi luata si fara a trece sub egida UTCN. Ne putem astepta ca, tot in numele rentabilizarii, unele specializari sa fie desfiintate, iar spatiile ramase libere sa fie inchiriate. Adica alte masuri – e drept, extreme – care puteau fi luate si de conducerea Universitatii de Nord, ca entitate independenta. Singurul avantaj cert ar putea fi considerat faptul ca pe diplome va fi scrie UTCN.
Din ceea ce spuneti, nu pareti deloc incantat de fuziune…
Ea a venit intr-un moment complet nepotrivit: cel al regionalizarii, in care existenta unei universitati de stat reprezenta un atu, din moment ce ea acoperea regiunea judetelor Maramures, Salaj, Satu Mare. Repet, noi trebuie sa privim lucrurile pe termen lung. Consolidarea in timp a acestei universitati avea pana la urma si ratiuni economice. Statisticile arata ca un oras de marimea Baii Mari ar putea trai de pe urma unei universitati cu circa 20.000 de studenti. In sensul ca studentii consuma servicii, produse, platesc chirii etc., deci creaza un circuit economic.
Considerati ca Universitatea de Nord-Vest trebuie sa ramana a baimarenilor, ca unitate independenta?
Raspunsul meu este ferm: da. Si nu o spun din patriotism local, ci din argumentele deja prezentate, care se refera nu doar la viitorul centrului universitar Baia Mare, ci la viitorul Maramuresului.
Se mai poate face ceva in acest sens?
Cred ca da. Sa nu uitam ca o personalitate cum e Ecaterina Andronescu nu a agreat aceasta fuziune. Nu cunosc sa existe prevederi legale privind fuziunea unor universitati; banuiesc ca s-au utilizat prevederile existente la fuziunea societatilor comerciale, lucru care nu e neaparat adecvat sau in concordanta cu regulile din invatamant. Actul de fuziune nu e cunoscut decat de cateva persoane din conducerea universitatii baimarene. Cu aceasta ocazie, noi, liberalii maramureseni, cerem sa fie facut cunoscut, pentru a vedea ce permite acest contract, in sensul revenirii la situatia anterioara. Cu argumente juridice si economice, cu un lobby corespunzator al parlamentarilor nostri, exista sanse.
Nu mi se pare normal ca sa se anuleze efortul comunitatii baimarene de a inzestra universitatea cu imobile pentru ca, printr-un act pripit, ele sa ajunga proprietatea comunitatii… clujene. In caz extrem, daca macar patrimoniul poate fi recuperat, atunci am putea reinfiinta/reacredita toate specializarile. Oricum Universitatea de Nord trebuie sa redevina a baimarenilor, ca entitate independenta.
D. CANU
Concurs Elisabeta Polihroniade. Gabriela Slivca, locul 3 la categoria fete Under 9
Tragedie pe strada Universității. Persoană găsită carbonizată în casă
Rock N Road Weekend 2025, anulat
Donald Trump vrea ca ţările NATO să-şi sporească bugetele pentru apărarea la 5% din PIB
INS – Scădere uşoară a ratei şomajului, în noiembrie 2024 faţă de octombrie
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE3 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE1 an in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT2 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- ACTUALITATE3 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT3 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber