Connect with us
Descarcă aplicația

SPORT

RALIUL MARAMUREȘULUI – Un bulgar, lider după prima zi. Evoluție bună pentru piloții locali

Publicat cu

pe

Raliul Maramureșului la automobilism se va încheia azi, după ce ieri piloții au oferit un adevărat spectacol pe probele speciale, în care bulgarul Martin Surilov a fost cel mai bun.

„Stabilind timpul de referință atât la urcarea pe speciala Gutin cât și la coborârea pe proba Mara, bulgarul Martin Surilov – secondat de Zdravko Zdravkov – își încheie parcursul primei zile de concurs pe poziția fruntașă a ierarhiei generale.

Martin Surilov s-a impus pe cei 21,97 km ai specialei Gutin, fiind mai rapid cu 2,6 secunde decât campionul absolut în exercițiu – Simone Tempestini. Al treilea timp al primei probe din acest an i-a revenit lui Bogdan Cuzma, la alte 4 zecimi diferență, în vreme ce Andrei Gîrtofan s-a clasat al patrulea la 3,7 secunde de timpul de referință, deși stabilise același timp intermediar cu bulgarul Surilov. În premieră absolută, Campionatul Național de Raliuri ‘Betano’ a ajuns în acest an și în municipiul Sighetu Marmației unde s-a consumat prima probă Super Specială a acestei ediții. Acolo, Simone Tempestini și al său Porsche 997 RGT s-a impus fără probleme, preluând provizoriu șefia absolută a clasamentului general.

“Iadul Verde” [=Gutin] s-a dovedit a fi însă specialitatea lui Martin Surilov, care și-a asigurat întâietatea la finalul primei zilei datorită unui timp cu 5,3 secunde mai bun decât cel al lui Tempestini. Astfel, bulgarul ocupă prima poziție cu un avantaj de 4,6 secunde în fața lui Simone Tempestini, acesta din urmă avându-l pe urmele sale și pe Andrei Gîrtofan, la alte 11,9 secunde.

Un alt ‘maestru’ al probelor de pe Gutin a fost și localnicul David Tarța, însă nu în ierarhia generală ci în clasamentul mașinilor cu tracțiune față. Băimăreanul s-a impus atât la urcare cât și la coborâre, astfel că încheie prima zi de concurs ca lider atât în ierarhia FWD cât și în cea a clasei RC4, fiind urmat la 6,4 secunde de cuplul fiu-tată Dănuț cu Lucian Budai, respectiv la alte 7,3 secunde de învingătorul Super Specialei din Sighetu Marmației – anume Sebastian Scîrlet. Acesta din urmă este liderul provizoriu al clasamentului dedicat juniorilor, iar la debutanți regăsim un alt localnic în fruntea clasamentului: Vasile Ile.

Și pentru că tot am deschis paranteza sportivilor locali, pilotul George Boloș ocupă poziția fruntașă a ierarhiei Trofeului Rally Start, avându-i pe urmele sale pe soții Flaviu și Andreea Stanciu – liderii la zi ai trofeului mai sus amintit. De asemenea, Florin Dorca – navigator local – ocupă poziția a 4-a în clasamentul general [alături de pilotul Bogdan Cuzma], în vreme ce sigheteanul Alex Șimon – copilotul lui Bogdan Gheorghiu – se poziționează pe locul 9 la general. Nu doar seniorul Gheorghiu este secondat de un navigator local, ci și juniorul Andrei, care îl are în dreapta sa pe Andrei Zbigniew Brezsozki„, informează organizatorii evenimentului.

Clasările altor sportivi locali:

• Mircea Crișan și Florin Vălenaș, locul 5 în Swift Cup

• Mihai Filip și Dănuț Manole, locul 4 în Trofeul Rally Start

• Andrei și Mihai Pop, locul 3 în Campionatul Național de Raliuri pentru Vehicule Istorice

• Peter Havrilla și Lorand Kovács, locul 5 în același campionat de istorice

• Bogdan Boloș – locul 7, respectiv Botond Balázs – locul 9 în clasamentul ultim enunțat

Programul de azi, 1 iunie 2024

ACTIVITATELOCATIEORA
Start Ziua 2Piața Libertății, Baia Mare09:30
SS 4 CORUIA 1Coruia11:03
SS 5 CIOLT 1Ciolt11:56
Parc ServiceBaia Mare, B-dul Unirii13:11
SS 6 CORUIA 2Coruia14:14
SS 7 CIOLT 2Ciolt15:07
Parc ServiceBaia Mare, B-dul Unirii16:22
SS 8 CIOLT 3Ciolt17:50
SS 9 SS AEROPORTTăuții Măgherăuș, Aeroportul Baia Mare19:13
Sosire FestivăTăuții Măgherăuș, Aeroportul Baia Mare19:30
Final RaliuBaia Mare, Piața Libertății20:08
Festivitatea de premiereBaia Mare, Piața Libertății21:45
Conferința de presă finalăBaia Mare, Piața Libertății21:45

Marius CÎMPIAN

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate