Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

RAPORT – Democraţia a înregistrat un regres semnificativ în 2023 în întreaga lume

Publicat cu

pe

Democrația a suferit în 2023 lovituri semnificative și răspândite în întreaga lume, iar o serie de alegeri au fost caracterizate de violență și manipulare, conform declarațiilor organizației americane de promovare a democrației, Freedom House, citată de AFP.

În raportul său anual, grupul de cercetare, finanțat de Washington, a ajustat clasamentul pentru două țări: Ecuadorul a trecut de la statutul de „țară liberă” la cel de „țară parțial liberă”, în timp ce Thailanda a urcat de la „țară non-liberă” la „țară parțial liberă”.

La nivel global, drepturile politice și libertățile civile au înregistrat o deteriorare în 52 de state, în timp ce doar 21 au cunoscut o îmbunătățire, marcând astfel al 18-lea an consecutiv de declin al libertății în lume.

„Toate regiunile au înregistrat un declin”, a subliniat Yana Gorokhovskaia, co-redactor al raportului. „Deteriorarea este destul de răspândită”, a adăugat ea.

Raportul evidențiază eforturile liderilor din Cambodgia, Turcia și Zimbabwe, precum și – fără succes – din Guatemala și Polonia, de „a controla concurența electorală, de a îi intimida pe adversarii politici sau de a împiedica accesul acestora la putere”.

Ecuadorul a fost retrogradat din cauza perturbării alegerilor de către grupuri criminale violente, în special prin asasinarea candidatului prezidențial anticorupție Fernando Villavicencio după un discurs de campanie.

Thailanda și-a îmbunătățit statutul datorită unor alegeri competitive, chiar dacă forțele puterii l-au împiedicat pe tânărul progresist Pita Limjaroenrat, a cărui formațiune progresistă „Move Forward” a obținut cel mai mare număr de mandate, să devină prim-ministru.

„Nu este, aș spune, o victorie totală pentru democrație, libertate și Thailanda”, a declarat Gorokhovskaia.

Cel mai mare progres pe scara de 100 de puncte a Freedom House a fost înregistrat de Fiji, care a crescut cu șapte puncte procentuale.

Insulele Fiji, clasate ca „parțial libere”, au organizat alegeri tensionate în decembrie 2022, în timpul cărora alegătorii l-au înlăturat pe Frank Bainimarama, care a condus arhipelagul din Pacific după lovitura de stat din 2006.

După acest scrutin, Fiji au înregistrat progrese semnificative, în special prin reducerea cenzurii și modificarea legilor referitoare la înregistrarea pe listele electorale.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate