Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

RĂZBOI – Armata rusă a pierdut peste o jumătate de milion de oameni în Războiul din Ucraina

Publicat cu

pe

Statul Major ucrainean anunță într-o serie de comunicate că armata rusă a pierdut 500.080 de oameni – uciși sau răniți – de la 24 februarie 2022, relatează Le Monde, conform News.ro. Aceste date nu pot fi verificate, subliniază ziarul francez, menționând că atât Moscova, cât și Kievul nu își fac publice pierderile de la începutul războiului.

Serviciul rus al BBC și publicația rusă în exil Mediazona raportau la 17 aprilie că au identificat peste 50.000 de militari ruși uciși de la începutul invaziei în Ucraina. Acest bilanț, publicat într-o anchetă comună, până la 7 aprilie, se bazează pe comunicate oficiale, informații din presă, rețele de socializare și date culese de la morminte în cimitire. Cele două publicații avertizează că acest număr nu este exhaustiv.

La sfârșitul lui februarie, Kievul estima numărul militarilor ucraineni uciși la 31.000, în timp ce Moscova a comunicat foarte rar pierderi militare, cifrele fiind considerate puternic minimalizate. Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, invoca la 17 aprilie „legea secretului de stat” și „regimul special” al invaziei ruse în Ucraina pentru a justifica absența comunicării oficiale a pierderilor militare ruse.

În august 2023, cotidianul american The New York Times (NYT) evalua, citând date oficiale, pierderile militare ruse la 120.000 de morți.

La 29 ianuarie, într-un răspuns scris adresat unui parlamentar, ministrul britanic al Apărării, James Heappey, evalua pierderile ruse la peste 350.000 de morți și răniți.

Actualitate

YHP Logo