Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

RĂZBOI ÎN EUROPA – Două mari puteri din Asia refuză să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei

Publicat cu

pe

Atât China, cât și India au refuzat să condamne în mod categoric invazia brutală a Rusiei și ambele state s-au abținut să voteze rezoluțiile Consiliului de Securitate și a Adunării Generale a Națiunilor Unite care cer Moscovei să oprească imediat atacul asupra Ucrainei, scrie CNN.

Faptul că niciuna dintre țări nu și-a exprimat opoziția față de invadarea Ucrainei arată influența uriașă pe care Rusia o are în Asia, unde interesele naționale care includ vânzările de arme și comerțul fără obligații, au permis Moscovei să exploateze diferendele regionale și legăturile mai slabe pe care le au cu Occidentul.

Prim-ministrul Indiei Narendra Modi l-a numit „prieten drag”. Liderul chinez Xi Jinping a mers un pas mai departe și l-a numit „cel mai bun prieten al său”. Atacul neprovocat al autoritarului Vladimir Putin asupra Ucrainei a pus sub semnul întrebării relațiile până atunci calde ale Rusiei cu puterile asiatice.

În timp ce Statele Unite au clarificat că acestea consideră țările care nu condamnă războiul lui Putin ca fiind aliniate politic Rusiei, cele mai populate două națiuni ale lumii se confruntă cu o presiune internațională crescută pentru a-și arăta opoziția față de Moscova. Altfel, riscă să fie considerate complice la acțiunile Kremlinului.

În SUA și Europa, liderii de stat și-au justificat răspunsul dur față de invazia Ucrainei ca fiind parte a unei lupte ideologice mai ample pentru susținerea libertăților democratice și a statului de drept. Dar pentru două dintre marile puteri ale Asiei, liniile lor roșii sunt mai neclare, în ceea ce experții au descris a fi strategia Indiei și a Chinei de a se concentra doar pe propriile interese.

Elefantul din cameră, sau, cu alte cuvinte, subiectul evident despre care nimeni din India nu vrea să vorbească atunci când discută relația sa cu Rusia, este chiar China.

India, cea mai mare democrație din lume, a încercat să contracareze influența tot mai mare a Chinei în regiunea Asia-Pacific. Un semnal clar în acest sens este rolul Indiei în Quad – o grupare informală de securitate din care face parte împreună cu Statele Unite, Japonia și Australia, care a devenit tot mai activă în ultimul timp.

India are relații în domeniul securității și apărării și cu Rusia. Estimările urcă până peste valoarea de 50% pentru cât de mult din echipamentul militar al Indiei provine din Rusia. Acest echipament este vital, având în vedere tensiunile continue de la granița Indiei cu China, care ar putea să explodeze din nou.

India are o relație tensionată și cu vecinul său, Pakistan, cu care este implicat într-o criză regională încă din 2019 la frontiera disputată din Kashmir. Între timp, India a încheiat un acord pentru achiziționarea de arme în valoare de 5 miliarde de dolari cu Rusia în 2018 pentru un sistem de apărare antiaeriană, în ciuda sancțiunilor pe care America le-ar fi putut impune.

India nu se uită la situația din Ucraina din punctul de vedere al relației sale cu Kievul. În schimb, se gândește la pericolele care o așteaptă în propria sa curte, a spus Happymon Jacob, profesor asociat de diplomație și dezarmare la Universitatea Jawaharlal Nehru din New Delhi.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate