Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

RĂZBOI – NATO va trimite un emisar special permanent la Kiev

Publicat cu

pe

Statele membre ale NATO au hotărât să trimită un emisar special la Kiev, extinzând astfel prezența civilă a Alianței Nord-Atlantice în Ucraina, a anunțat marți un purtător de cuvânt al organizației pentru DPA. Emisarul de rang înalt va avea sarcina de a coordona sprijinul politic și practic al Alianței pe teren, în contextul în care Ucraina continuă să se apere împotriva invaziei ruse începute în februarie 2022.

Această decizie a fost luată înaintea summitului NATO de la Washington, ce va avea loc între 9 și 11 iulie, unde liderii țărilor aliate vor adopta oficial un plan pentru coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina. Această misiune, denumită NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU), va avea sediul la Wiesbaden, în Germania.

Încă nu se știe cine va fi desemnat ca emisar special al NATO la Kiev. Detalii suplimentare vor fi oferite după selecția oficială, a menționat purtătorul de cuvânt, confirmând astfel informațiile publicate de Wall Street Journal.

De aproape un deceniu, NATO este reprezentată oficial la Kiev printr-un birou de legătură și un centru de informare și documentare existent din anii 1990.

Până acum, statele membre ale NATO și-au coordonat ajutorul militar nu prin intermediul Alianței, ci prin Grupul de contact pentru Ucraina, condus de SUA. NATO subliniază că organizația nu este parte a conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Cu toate acestea, coordonarea sprijinului prin Grupul de contact condus de SUA a generat îngrijorări în rândul aliaților europeni, mai ales în perspectiva unei posibile reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidențiale americane din noiembrie. Ei pun sub semnul întrebării disponibilitatea acestuia de a susține eforturile de război ale Ucrainei.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate