Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

RĂZBOI – Netanyahu se distanțează de Putin

Publicat cu

pe

Cu mult înainte de începerea actualului război din Ucraina, în urmă cu aproape un an, Israelul a păstrat o neutralitate strictă în ostilitățile dintre Rusia și Kiev. Acum, sunt tot mai multe semne că Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, se distanțează de Vladimir Putin. Acest lucru se datorează schimbărilor geopolitice și strategice care s-au produs în ultimul timp.

De-a lungul anilor, înalții oficiali israelieni s-au străduit să sublinieze că, deși principalul aliat strategic al Israelului rămâne Statele Unite, era esențial să se mențină coordonarea cu rușii. În 2014, în ciuda presiunilor Washingtonului, Israelul a refuzat să se alăture guvernelor occidentale în condamnarea anexării Crimeii de către Rusia. Neutralitatea strictă urma să fie menținută pe tot parcursul conflictului.

În ultimele luni, când Rusia a început să folosească drone iraniene pentru a ataca ținte ucrainene, Israelul a fost de acord să furnizeze Kievului, prin intermediul NATO, informații și date tehnice despre cum să contracareze amenințarea dronelor iraniene.

Un diplomat israelian adaugă un alt motiv pentru care Netanyahu ar lua în considerare susținerea mai fermă a Ucrainei. Spre deosebire de guvernul Bennett-Lapid, noua sa coaliție formată din partide de extremă dreapta și ultrareligioase este privită cu suspiciune de către administrația Biden, care și-a exprimat deja nemulțumirea față de planurile noului guvern de revizuire a legislației, informează ziare.com.

Actualitate

YHP Logo