Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

RĂZBOI – Noul inamic al Ucrainei – oboseala Occidentului

Publicat cu

pe

Timp de peste 600 de zile de război la scară largă, America a fost cel mai mare salvator al Ucrainei, mobilizând arme, bani și multe altele pentru a ajuta la respingerea invaziei Rusiei. Acum, America a devenit una dintre cele mai mari îngrijorări ale Ucrainei, scrie The Economist.

Ajutorul său pentru Ucraina se epuizează rapid, iar disfuncționalitățile din Congres blochează noi ajutoare. Nimeni nu este sigur când – sau dacă – acestea vor fi restabilite.

Efectul este resimțit pe front, în timp ce America încearcă să își raționalizeze fondurile tot mai mici. „În primăvară, fluxul de provizii militare era ca un râu lung. Vara a fost un pârâu. Acum, doar câteva picături”, spune o sursă ucraineană. Ucraina se confruntă cu o iarnă mohorâtă, pe fondul unei mari incertitudini: contraofensiva sa nu a reușit să străpungă liniile rusești; inamicul își sporește producția de arme; iar aliatul său vital este paralizat de tulburări politice și distras de războiul Israelului din Gaza.

Lloyd Austin, secretarul american al apărării, a vizitat Kievul la 20 noiembrie pentru a asigura Ucraina că Statele Unite o vor sprijini „atât acum, cât și în viitor”. Cu toate acestea, Austin știe că puterea de a face rost de bani aparține Congresului. Iar balanța puterii în Congres este deținută de o aripă izolaționistă a Partidului Republican, în special în Camera Reprezentanților, unde unul dintre simpatizanții lor ocupă acum funcția de președinte. De două ori din septembrie, Congresul a adoptat o „rezoluție de continuare” pentru a evita închiderea guvernului federal; și de două ori a exclus noi ajutoare pentru Ucraina.

Senatul încearcă să deblocheze asistența în decembrie, înainte ca o închidere să se profileze din nou în ianuarie. Președintele Joe Biden a solicitat un buget suplimentar de 106 miliarde de dolari, din care 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar restul pentru Israel și alte priorități de securitate națională. Republicanii leagă ajutorul pentru Ucraina de măsuri mai dure de reducere a migrației la granița Americii cu Mexicul. Cei implicați spun că taberele sunt în continuare departe una de cealaltă.

Cu cât întârzie mai mult, cu atât mai mult partidele sunt consumate de febra alegerilor. Dacă nu se ajunge la un acord înainte de Crăciun, se tem unii membri ai Congresului, o nouă alocare de ajutor ar putea fi amânată până după alegerile din noiembrie 2024; iar dacă Donald Trump este ales președinte, acesta ar putea fi întrerupt complet. „Timpul nu este de partea noastră”, spune un senator pro-Ucraina sumbru.

În public, cel puțin, liderii ucraineni resping ideea că America le-ar putea tăia ajutorul. „Nu cred că se va întâmpla”, a declarat Andriy Yermak, un consilier de top al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, spunând că a găsit „un sprijin bipartizan puternic” în timpul unei vizite la Washington în această lună.

De la invazia Rusiei, America a oferit Ucrainei un ajutor global de aproximativ 75 de miliarde de dolari, iar țările europene au livrat împreună peste 100 de miliarde de dolari, potrivit calculelor americane. Dar, în mod crucial, America furnizează în continuare cea mai mare parte a ajutorului militar, contribuția sa fiind de aproximativ 44 de miliarde de dolari. Pentagonul afirmă că mai are la dispoziție aproximativ 5 miliarde de dolari în cadrul „autorității prezidențiale de retragere” (PDA) pentru a furniza Ucrainei arme din propriul arsenal și puțin peste 1 miliard de dolari în fonduri pentru a-l reface. Având în vedere epuizarea stocurilor militare în Occident – și criza din Orientul Mijlociu și o potențială criză legată de Taiwan – șefii americani ar putea fi reticenți în a da mai mult decât au voie să răscumpere.

Pachetele de PDA pentru Ucraina s-au redus, de la o medie de peste 1 miliard de dolari pe lună (și un vârf de peste 5 miliarde de dolari în ianuarie) la 350 de milioane de dolari în octombrie și doar 250 de milioane de dolari până acum în această lună. Un fond separat, cunoscut sub numele de Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei (USAI), în valoare de peste 18 miliarde de dolari, aproape că s-a epuizat. Acesta a fost folosit în principal pentru livrări pe termen lung de la companii americane. Armele din conducta USAI vor continua să sosească, chiar și fără un nou pachet de ajutor. O sumă mică de bani USAI, aproximativ 25 de milioane de dolari pe lună, este, de asemenea, reînnoită în cadrul rezoluțiilor.

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a făcut apel la țările europene să ia locul Americii, dacă este necesar. Într-adevăr, acestea au declanșat recent o avalanșă de noi promisiuni. Germania a declarat că intenționează să își dubleze sprijinul pentru Ucraina anul viitor, ajungând la 8,5 miliarde de dolari, și că va livra, de asemenea, mai multe sisteme de apărare aeriană. Olanda, Finlanda și Lituania au anunțat noi pachete de ajutor militar. Dar se întrevăd nori la orizont. O decizie a Curții Constituționale din Germania pare să împiedice planurile de creștere a ajutorului. Partidul Libertății al lui Geert Wilders, care a câștigat cel mai mare număr de locuri în recentele alegeri olandeze, se opune trimiterii de arme, ridicând astfel semne de întrebare dacă Olanda mai poate conduce coaliția pentru a furniza avioane F-16 Ucrainei. Noul guvern al Slovaciei a oprit deja ajutorul militar. Ucrainenii se tem că, fără conducerea americană, europenii s-ar putea descuraja rapid.

În ceea ce a fost adesea un război de artilerie, Ucraina suferă deja de „foame de obuze”, spune Michael Kofman de la Carnegie Endowment for International Peace, un think-tank american. El estimează că Ucraina a tras 220.000-240.000 de obuze de calibru mai mare (152 mm și 155 mm) pe lună în timpul verii, dar ritmul de tragere se diminuează și va scădea la 80.000-90.000 de obuze pe lună. Chiar și aceste cifre sunt mai mult decât produc în prezent America și țările europene – aproximativ 28.000 și, respectiv, 25.000 pe lună. Producția occidentală este în creștere, cu obiective de triplare a producției, dar acest lucru va dura un an sau mai mult, iar o parte din producție va fi folosită pentru a reface stocurile occidentale și pentru a aproviziona pe alții. Rusia depășește producția occidentală de obuze și a fost ajutată de un val de cartușe din Coreea de Nord.

Ucraina încearcă să-și stimuleze propria industrie de apărare, robustă în perioada sovietică, dar foarte neglijată de atunci, nu în ultimul rând pentru a produce obuze de 155 mm la standarde NATO. „Indiferent cât de mult am crește producția locală, am fi extrem de dependenți de parteneriatele occidentale”, recunoaște un oficial de rang înalt din Kiev.

Dacă sprijinul american se diminuează, Ucraina va fi incapabilă să organizeze o altă contraofensivă de amploare, spune Kofman. Ucraina poate încerca să folosească și mai mult dronele. „Ucraina ar trebui să învețe din ceea ce a funcționat pentru Rusia”, spune el. „Cu cât apărarea este mai puternică, cu atât mai puține obuze și trupe sunt necesare pentru a menține linia”.

Vladimir Putin, liderul Rusiei, s-a lăudat că, fără sprijinul Occidentului, Ucraina ar fi zdrobită într-o săptămână. Dar, mai degrabă decât o prăbușire bruscă, spune Jack Watling de la Royal United Services Institute, un think-tank britanic, înfrângerea va fi probabil „lentă și dureroasă”. Nu este așa, răspunde Yermak cu un fatalism sumbru: „Am făcut alegerea noastră. Ne vom lupta pentru victorie. Dar, desigur, această victorie va fi mai rapidă și vom salva mai multe vieți dacă ajutorul va continua”.

Actualitate

YHP Logo