Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

RĂZBOI – Polonia doreşte să formeze o unitate militară cu ucraineni aflaţi în această ţară şi mobilizaţi în Ucraina

Publicat cu

pe

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a anunțat vineri că Polonia are în vedere formarea unei unități militare ucrainene, compusă din cetățeni ucraineni stabiliți în Polonia care au primit ordine de mobilizare de la autoritățile din Kiev, relatează agenția EFE.

„Polonia analizează cererea Ucrainei privind instruirea”, adică solicitarea de a trimite instructori militari polonezi în Ucraina, „dar am concluzionat că ar fi mai sigur și mai eficient să instruim în Polonia o unitate formată din cetățeni ucraineni care sunt supuși recrutării”, a declarat ministrul Sikorski presei la Praga, unde a participat la o reuniune ministerială a NATO.

Autoritățile de la Kiev încearcă să repatrieze bărbații apți de armată care au reușit să plece din țară, în ciuda legii marțiale care interzice bărbaților între 18 și 60 de ani să părăsească teritoriul național. În acest context, Ucraina a suspendat în aprilie serviciile consulare pentru cetățenii de vârstă mobilizabilă din străinătate, cu excepția celor necesare pentru revenirea în țară.

Polonia, care găzduiește peste 900.000 de refugiați ucraineni, conform agenției ONU pentru refugiați, dintre care peste 150.000 sunt bărbați de vârstă mobilizabilă, și-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Ucraina pentru repatrierea acestora.

După mai bine de doi ani de război cu Rusia, Ucraina are nevoie de noi soldați pentru trupele sale diminuate și epuizate. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat recent că este incorect ca bărbații apți de mobilizare să rămână în străinătate în timp ce compatrioții lor mor pe front.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a demis anul trecut toți comandanții comisariatelor militare pentru a elimina un sistem corupt ce permitea bărbaților să evite mobilizarea, a redus vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani și a promulgat pe 16 aprilie o nouă lege privind mobilizarea, care facilitează procedurile de încorporare și înăsprește pedepsele pentru cei care încearcă să evite mobilizarea.

Zelenski a promulgat recent și o lege care permite eliberarea condiționată a deținuților dispuși să lupte pe front, cu excepția celor condamnați pentru crime multiple, violuri, corupție politică și infracțiuni împotriva securității naționale. Kievul estimează că aproximativ 20.000 de deținuți ar putea solicita înrolarea în armată în schimbul eliberării condiționate.

Actualitate

YHP Logo