Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

RĂZBOI – Rusia exclude negocierile cu Ucraina și organizarea unui summit de pace în Elveția

Publicat cu

pe

La o conferință de presă cu membrii Asociației Corespondenților acreditați la instituțiile ONU din Geneva, ambasadorul a exprimat opinia că este extrem de improbabil să se ajungă la vreun acord serios cu regimul actual din Kiev și susținătorii săi din Occident.

Gatilov a subliniat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a impus singur o interdicție de a purta discuții cu vreo instituție oficială rusă și a criticat ceea ce a numit „formulă de pace” a liderului de la Kiev, pe care a catalogat-o drept „un set de ultimatumuri”.

În legătură cu planurile publice ale guvernului elvețian de a găzdui un summit dedicat păcii în Ucraina, ambasadorul rus a declarat că, în principiu, țara sa nu se opune negocierilor, „dar nu avem cu cine să discutăm pentru că Zelenski și-a interzis să facă acest lucru”.

Volodimir Zelenski a semnat în octombrie 2022 un decret care oficializa perspectiva „imposibilă” a oricăror negocieri între Kiev și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dar păstra ușa deschisă pentru discuții cu Rusia. Decretul venea în urma proclamării de către președintele rus a patru regiuni ucrainene ocupate – Donețk, Luhansk (est), Herson și Zaporojie (sud), alături de peninsula Crimeea, care a fost anexată încă din 2014.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate