Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

RĂZBOI – Şeful NATO declară, în premieră, că Ucraina are dreptul de a lovi ţinte ruseşti în afara teritoriului ei naţional

Publicat cu

pe

Conform unui raport al Financial Times, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Ucraina are dreptul legal de a ataca „ținte militare rusești din afara teritoriului său”, în conformitate cu dreptul internațional. Aceasta reprezintă prima dată când Stoltenberg face o astfel de declarație de la începutul războiului, cu aproape doi ani în urmă.

Stoltenberg a recunoscut la începutul acestei săptămâni că există dispute între aliații Kievului cu privire la utilizarea armelor furnizate de Occident pentru atacarea țintelor din Rusia, din cauza temerilor privind intensificarea conflictului. El a afirmat că este la latitudinea fiecărui aliat să decidă dacă există anumite restricții privind armele furnizate, dar a subliniat că Rusia este responsabilă pentru un „război de agresiune împotriva Ucrainei”, încălcând flagrant dreptul internațional.

Jens Stoltenberg a explicat că, conform dreptului internațional, Ucraina are dreptul la autoapărare, inclusiv la atacarea țintelor militare rusești legitime din afara teritoriului său. Aceste comentarii reprezintă o evoluție în retorica șefului NATO, care anterior menționase drepturile Ucrainei în conformitate cu dreptul internațional fără a aborda explicit atacurile asupra teritoriului rusesc.

Un oficial NATO a confirmat pentru Financial Times că Stoltenberg a făcut această declarație, evidențiind dreptul Ucrainei la autoapărare prin atacuri asupra unor ținte militare rusești legitime din afara țării.

Stoltenberg a subliniat importanța recunoașterii eforturilor Ucrainei în lupta împotriva Rusiei, menționând că forțele ucrainene au reușit să efectueze atacuri de succes în Crimeea ocupată și să scufunde nave rusești din flota de la Marea Neagră.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate