Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

RĂZBOI – Trimiterea de trupe ale NATO în Ucraina ar putea fi extrem de periculoasă, apreciază Kremlinul

Publicat cu

pe

Rusia a afirmat miercuri că trimiterea de trupe ale NATO în Ucraina ar putea fi extrem de periculoasă şi că Moscova urmăreşte îndeaproape evoluţiile legate de petiţia ucraineană prin care a fost solicitată o astfel de intervenţie, relatează Reuters, informează AGERPRES.

În petiţia respectivă, publicată pe site-ul de internet al preşedinţiei ucrainene, se afirmă că Ucraina ar trebui să ceară SUA, Marii Britanii şi altor state să trimită trupe pentru a o ajuta să respingă invazia rusă.

„Regimul de la Kiev este foarte imprevizibil”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat pe acest subiect la conferinţa de presă cotidiană.

„Noi am spus în mod repetat că o intervenţie terestră directă în acest conflict de către forţele militare ale ţărilor NATO reprezintă potenţial un pericol uriaş, aşa încât considerăm că este o provocare extrem de dificilă şi, fireşte, urmărim cu foarte mare atenţie acest lucru”, a adăugat Peskov.

Nu este clar dacă petiţia va reuşi să colecteze numărul cerut de 25.000 de voturi pentru a face necesar un răspuns din partea preşedintelui Volodimir Zelenski, în sensul de a o aproba sau de a o respinge. Miercuri dimineaţa se acumulaseră 1594 de voturi.

NATO a susţinut Ucraina în război, furnizându-i arme tot mai puternice, inclusiv tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune, dar nu a intervenit direct cu trupe, perspectivă despre care atât preşedintele american Joe Biden, cât şi cel rus Vladimir Putin au avertizat că poate duce la al treilea război mondial.

În ce-l priveşte, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina ar fi „în mod legitim” adusă în discuţie dacă Rusia „va reuşi să străpungă linia frontului” şi dacă autorităţile de la Kiev o cer, aminteşte Reuters.

În acest sens, purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a atenţionat miercuri că Rusia ar considera trupele franceze ţinte legitime, dacă ar fi trimise în Ucraina.

Ea a mai afirmat că războiul din Ucraina s-ar termina în două săptămâni dacă Occidentul ar pune capăt livrărilor de echipamente militare către Kiev, după o remarcă în acest sens făcută mai devreme de şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell.

Acesta a spus că existenţa Ucrainei depinde de Occident şi că războiul s-ar încheia în două săptămâni dacă furnizarea acestui ajutor ar lua sfârşit, precizând că nu doreşte un astfel de final.

Întrebată cum s-ar putea dezamorsa situaţia de confruntare dintre Rusia şi Occident, Zaharova a replicat că Occidentul a ridicat tonul.

„Iar în privinţa detensionării, Borrell a spus: dacă nu mai livraţi arme Kievului, totul se va termina în două săptămâni. Şi iată formula pentru detensionare”, a conchis purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo