Forțele ucrainiene vor putea opri complet ofensiva armatei lui Vladimir Putin, forțând retragerea acesteia din Ucraina, Rusia va reuși să răstoarne guvernul de la Kiev și să instaleze un regim marionetă sau NATO și Federația Rusă vor sfârși prin a fi implicate într-un război devastator – acestea sunt câteva dintre scenariile anticipate de analiști legate de felul în care se va termina cea mai gravă criză de securitate din Europa din ultimele decenii.
Prognozele au fost făcute în contextul în care liderul de la Kremlin a ordonat invazia care a dus la moartea a sute de civili ucrainieni, distrugeri importante în numeroase orașe și a provocat o criză umanitară de proporții, cu peste două milioane de refugiați strămutați din națiunea sfâșiată de război.
Trei experți au analizat pentru institutul de tip think tank Atlantic Council multiplele traiectorii și rezultatele posibile ale războiului. „Anticiparea incertitudinilor pe care le va aduce acest război este un pas esențial către navigarea cu succes a posibilelor sale consecințe,” au scris experții.
Deși situația din Ucraina este fluidă, scenariile prezentate de analiștii Atlantic Council oferă patru moduri plauzibile prin care conflictul s-ar putea termina.
Scenariul 1: Ucrainenii rezistă, rușii se retrag
Susținute de asistența defensivă din partea membrilor NATO, forțele armate și populația ucraineană opresc avansul Moscovei, împiedicându-l pe președintele Vladimir Putin să răstoarne guvernul democratic de la Kiev și să stabilească un regim marionetă. Determinarea rezistenței ucrainene și neputința forțelor ruse de a o copleși duc la un impas pe câmpul de luptă care îi avantajează pe apărători.
Scenariul 2: Rusia câștigă, ucrainienii se revoltă
După săptămâni de lupte intense la Kiev și în alte orașe mari, Rusia reușește să răstoarne guvernul Ucrainei și să instaleze un regim marionetă. Nici forțele armate ale Ucrainei, nici populația civilă nu se predau, organizând o insurgență pe scară largă, bine înarmată și bine coordonată împotriva invadatorilor ruși. Deși forțele regulate ale Ucrainei sunt treptat diminuate iar marile orașe sunt ocupate, victoria Rusiei este departe de a fi sigură.
Scenariul 3: O nouă Cortină de Fier în Europa
Ucraina se prăbușește în cele din urmă sub forța invaziei ruse. În ciuda opoziției intense, forțele ruse reușesc să preia controlul asupra țării. Rezistența împotriva unui guvern marionetă instalat de Putin este semnificativă, dar este înăbușită cu brutalitate și nu se dovedește suficient de puternică pentru a reprezenta o provocare semnificativă pentru numeroasele forțe ruse staționate în Ucraina. O nouă Cortină de Fier apare în Europa de Est, trecând de-a lungul granițelor statelor baltice în nord prin cele ale Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României în sud.
Scenariul 4: Un război NATO-Rusia
Cel mai periculos scenariu pentru viitorul Europei și al ordinii globale este acela în care conflictul din Ucraina pregătește scena unui conflict militar direct între NATO și Rusia. Cum s-ar putea ajunge la un astfel de deznodământ dramatic?